Noodopvang voor alle partijen bespreekbaar

Vervolg van de voorpagina.

De opvang van vluchtelingen in Barendrecht is bestemd voor 48 personen, die vier maanden lang in 24 woonunits worden ondergebracht. Bij de vluchtelingen gaat het om Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en hun gezinnen. 

Burgemeester Govert Veldhuijzen is van mening dat het nog steeds om een noodsituatie gaat, hoewel inmiddels duidelijk is dat de aanwijzing voor oud-staatssecretaris Broekers-Knol geen rechtsgrond heeft.

Lennart van der Linden (EVB) snapt de nood van Afghaanse gezinnen (‘je zal maar Afghaanse ouders met kinderen zijn…’). De noodopvang is voor hem bespreekbaar. Maar uit de houding van de burgemeester van Albrandswaard blijkt volgens hem dat het anders ligt. Die maakt geen gebruik meer van haar crisisbevoegdheid, maar komt met een voorstel naar de gemeenteraad. “Hoe kun je uitleggen aan de inwoners dat er in Barendrecht sprake is van een crisis en in een buurgemeente niet?” Hij nodigde burgemeester Veldhuijzen uit om ook met een voorstel naar de gemeenteraad te komen.

Ook Jacinta Floor (VVD) zou graag zien dat de burgemeester van Barendrecht met een voorstel naar de gemeenteraad komt.

Johan Lengkeek (CDA) en Arie Kooijman (GL) kwamen vlak voor de raadsvergadering met een motie om in te stemmen met de opvang, zonder procedurediscussie in de gemeenteraad. Want ‘nood breekt wet’, zoals ze het omschrijven. Johan Lengkeek vond het jammer dat het deze avond vooral om de procedure ging. “De vluchteling zelf moet hier centraal staan.”

Leendert Mijnders (SGP-CU) vertelde over zijn opa, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een kamp zat. Hij werd na de bevrijding opgevangen door een Pools gezin. “Alleen mensen die dat hebben meegemaakt weten wat de betekenis is van noodopvang.”

De indieners van de motie gingen niet in op het aanbod van Lennart van der Linden (EVB), om de motie pas volgende week in stemming te brengen. Met wat wijzigingen zou hij dan misschien met algemene stemmen zijn aangenomen. Nu werd hij verworpen.