De stoomtram vertrekt uit Rotterdam-Zuid.
De stoomtram vertrekt uit Rotterdam-Zuid. Foto:

Film ‘Eilanden-expresse’ weer te zien

REGIO – ‘Eilanden expresse’ is een gespeelde documentaire over een reis per stoomtram van de RTM van Rotterdam naar Hellevoetsluis. Het openbaar vervoer van toen. Met opnames van in en bij de tram en de stations Rosestraat in Rotterdam, Rhoon en Spijkenisse. Dat stukje erfgoed heeft Bas Romeijn Films nu laten digitaliseren en op internet gezet.

In Rotterdam was al sinds 1932 een afdeling van de Nederlandse Smalfilm Liga actief. Als filmamateurs waren zij niet afhankelijk van opdrachtgevers en konden zich meer artistieke vrijheden permitteren dan de 'vakfilmers'. In 1949 werd de afdeling Rotterdam een zelfstandige vereniging met een eigen verantwoordelijkheid. De naam veranderde in Rotterdamse Smalfilm Liga (RSL) en werd afgekort tot RSL.
Sinds kort heeft Bas Romeijn de beschikking over het filmarchief van het RSL-lid Joop Stolk waaruit hij nu de eerste film op zijn website heeft gepubliceerd.
Het is de veel besproken 16mm film Eilanden-expresse uit 1954. De film gaat over het oude stoomtreintje van Rotterdam-Zuid naar Hellevoetsluis. Voor die tijd was de opzet vernieuwend en de toegepaste techniek door Joop Stolk innovatief te noemen. Nieuw was de vorm van de gespeelde documentaire, terwijl het gekoppelde systeem van projector en bandrecorder voor die tijd een technisch hoogstandje was.
Hoe de taken van de makers en de spelers van de film verdeeld waren is niet precies bekend, maar Joop Stolk speelt in de film ook de conducteur.

basromeijnfilms.blogspot.com