Minder zwerfvuil door ander bermbeheer

REGIO – De partij Water Natuurlijk is blij dat er door een andere manier van bermbeheer, minder zwerfvuil achterblijft op de bermen en oevers van het waterschap. Dit is niet alleen goed voor biodiversiteit. Ook het probleem van het zwerfvuil vermindert.

Zwerfvuil, vooral veel verpakkingsmateriaal, komt terecht in de bermen en watergangen van het waterschap. Met het schoonmaken van de sloten komt plastic, blik en ander afval weer in de berm terecht. "Met het oude bermbeheer kwam de klepelmaaier langs. Deze maaimachine slaat planten en zwerfvuil in kleine stukjes, vermengt het en zo blijft het achter in het milieu. Ongewenst natuurlijk”, legt voorzitter Joost Kievit uit.
Mede op aandringen van Water Natuurlijk krijgen steeds meer bermen een op biodiversiteit gericht beheer. Het nieuwe bermbeheer is gericht op herstel van biodiversiteit. Verzamelen en afvoeren van maaisel is hiervoor nodig. Het heeft als gevolg: minder meststoffen in de bodem en de variatie aan planten en insecten neemt geleidelijk aan weer toe. Deze omschakeling vraagt tijd. Bedoeling is dat dit jaar 60 procent van de 3200 kilometer berm een nieuw beheer krijgt.