Opvang asielzoekers onder voorwaarden

BARENDRECHT – Barendrecht is bereid vier maanden lang een aantal gezinnen noodopvang te verlenen. Burgemeester Govert Veldhuijzen wist dinsdag de hele raad er van te overtuigen dat de opvang noodzakelijk is en dat er de nodige voorwaarden gesteld zijn.

De burgemeester kwam dinsdag met een voorstel naar de gemeenteraad. Vorige week had de raad geweigerd om te accepteren dat de burgemeester zelfstandig een beslissing zou nemen.

Burgemeester Veldhuijzen vertelde dat het COA maar een beperkte rol gaat spelen bij de opvang aan de Zuider Carnisseweg. Veel werk komt op de gemeente neer, die de kosten kan declareren. Ook de Veiligheidsregio is bij de opvang betrokken.
De burgemeester verzekerde dat het bij de 50 asielzoekers gaat om gezinnen. Omdat aan de Zuider Carnisseweg kinderopvang en een scoutinggroep zijn gevestigd, is dat toegezegd door de Veiligheidsregio en het COA. "Als daar een kink in de kabel komt, dan gaat de opvang niet door. Als er een bus met alleenstaanden voorrijdt, dan sturen we de bus terug”, aldus de burgemeester. Voor ouders die hun kind naar de opvang brengen, blijft er parkeerruimte.

Lennart van der Linden (EVB) gaf aan dat zijn fractie gemengde gevoelend heeft bij de opvang. Hij vroeg of de tijdelijke huisvesting na de vier maanden wellicht ook gebruikt kan worden voor Barendrechters die dringend een huis zoeken.
De burgemeester heeft de omwonenden beloofd dat de parkeerplaats aan de Zuider Carnisseweg maar voor vier maanden wordt gebruikt. Daar wil hij de wooneenheden dus niet langer laten staan. Maar hij is bereid om over een ander gebruik van de 24 woonunits na te denken.
Lennart van der Linden deed de burgemeester het aanbod dat er een extra unit geplaatst kan worden, die voor vier maanden dient als tijdelijke ambtswoning voor de burgemeester. "Een buitengewoon vriendelijke suggestie”, antwoordde Veldhuijzen. Maar hij wees het beleefd af. Er is te weinig ruimte aan de Zuider Carnisseweg. Bovendien staan de regels voor ambtswoningen het niet toe. Hij is tijdelijk in Barendrecht en blijft in Dordrecht wonen.