Gemeenteraad stemt in met ontwikkelkader Stationstuinen

BARENDRECHT – De ontwikkeling van de wijk Stationstuinen kan verder. De gemeenteraad stemde dinsdag met algemene stemmen in met het ontwikkelkader voor de wijk bij het station. Maar over het parkeren is het laatste woord nog niet gezegd.

Wethouder Peter Luijendijk (CDA) had vooraf gezegd dat de gemeenteraad deze dag geen definitief besluit hoefde te nemen over betaald parkeren in de nieuwe wijk. Zijn partijgenoot Johan Lengkeek liet al weten daar geen probleem mee te hebben. “We hebben in Barendrecht overal betaald parkeren”, constateerde hij. Het zit alleen verwerkt in de huur- en koopprijs van de woningen. De VVD blijft, evenals EVB, kritisch over betaald parkeren.
Ada Dekker (GL) is bang dat zonder betaald parkeren de prijs van de woningen wordt opgedreven. Bovendien vindt ze het niet eerlijk voor mensen zonder auto.

EVB diende het voorstel in ’om geïnteresseerde kopers en huurders (afkomstig) uit Barendrecht, maximaal voorrang te geven om als eerste aanspraak te maken op te ontwikkelen woningen in de Stationstuinen’. Alleen PvdA en GroenLinks stemden tegen. Ada Dekker (GL) wees erop dat Barendrechters nu in de hele regio kunnen zoeken naar een woning. “We denken dat we door voorrang te geven aan Barendrechters deze samenwerking frustreren.”
Wethouder Peter Luijendijk verwacht dat de wet het mogelijk gaat maken om Barendrechters voorrang te geven.

Volgens Kevin van Bommel (EVB) heeft de gemeenteraad nu te weinig inzicht in de financiële risico’s die de gemeente Barendrecht loopt. Hij diende een motie in waarin wordt gevraagd om meer informatie. De motie verbaasde Johan Lengkeek (CDA). Hij rekende voor dat de gemeente 13 miljoen euro moet toeleggen voor 3200 woningen. “Voor Het Trefpunt trok u onlangs 6,5 miljoen uit. En dat ging maar om één pand.” De motie van Van Bommel werd gesteund door SGP-CU, VVD en D66, een meerderheid in de raad. Wethouder Luijendijk beloofde met de cijfers naar de raad te komen.

Marcel Eichhorn (PvdA) hoopt dat het project snel wordt uitgevoerd. “Het is een mooi project voor Barendrechtse starters die het ouderlijk huis verlaten en nu in hun eigen woonplaats een woning kunnen huren of kopen."


Huis-aan-huiskranten weigeren
medewerking digitale registratie

BARENDRECHT - De gezamenlijke uitgevers van Nederlandse huis-aan-huiskranten weigeren mee te werken aan de invoering van het digitale registratiesysteem InMijnBus.nl dat is ontwikkeld door reclamefolderdistributeur Spotta.
Volgens de uitgevers houdt het plan veel te weinig rekening met de gevolgen voor de huis-aan-huiskranten en de privacy van de gebruikers. De uitgevers doen een oproep aan de reclamefolderbranche om de lancering van InMijnBus.nl stop te zetten en in gesprek te gaan over een plan dat op meer draagvlak kan rekenen.
De reclamefolderbranche heeft na overleg met een aantal gemeenten een digitaal systeem ontwikkeld dat per 1 januari de welbekende Ja/Nee stickers moet gaan vervangen. In plaats van de stickers moeten huishoudens hun bezorgvoorkeuren voortaan digitaal registreren in een app van de reclamefolderbranche. Dit plan is wellicht een prima oplossing voor reclamefolders, maar houdt geen rekening met de belangen van huis-aan-huiskranten. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan de praktische uitvoerbaarheid van zo'n digitaal registratiesysteem, voor zowel bezorgers als ontvangers. Dit klemt temeer omdat de Hoge Raad eerder heeft bepaald dat huis-aan-huiskranten gewoon mogen worden verspreid en de welbekende Ja/Nee sticker methodiek in de praktijk prima werkt.
"Bij zo'n ingrijpende verandering moet je ervoor zorgen dat huis-aan-huiskranten zonder belemmering bezorgd kunnen blijven worden, en die waarborg is er niet”, aldus Roy Keller van brancheorganisatie NNP. "Met de invoering van dit plan is er een groot risico van een omzetdaling tot wel 20%, en dat zou natuurlijk de doodsteek betekenen voor de onafhankelijke lokale journalistiek”.
EVB heeft het college gevraagd of de gemeente Barendrecht is benaderdom mee te doen aan de proef.