Wethouder Proos op bezoek bij Havensteder.
Wethouder Proos op bezoek bij Havensteder. Foto: Ingmar Timmer FOTOGRAFIE

Prestatieafspraken over woningbouw

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht, Stichting Havensteder, Woonstichting Patrimonium Barendrecht, Wooncompas en de voorzitters van de huurdersorganisaties, hebben de prestatieafspraken voor de periode 2022-2025 ondertekend. 

Dit is de eerste keer dat woningcorporaties Havensteder en Wooncompas aansluiten bij de prestatieafspraken, sinds de overname van het Vestiabezit eind 2020.
Wethouder Proos benadrukt het belang van deze prestatieafspraken: "Op het gebied van wonen hebben we in Barendrecht een aantal uitdagingen. De druk op de woningmarkt is groot en betaalbaar wonen staat onder druk. Daarnaast neemt het aantal ouderen in Barendrecht toe, waardoor meer behoefte is aan levensloopvriendelijke woningen. En, zowel voor ouderen als voor huurders die behoefte hebben aan extra zorg of begeleiding, is de verbinding tussen wonen en zorg ontzettend belangrijk. Door de afspraken en nauwe samenwerking kunnen we hier goede resultaten mee behalen.”
De gemeente, Patrimonium , Havensteder en Wooncompas en hun huurdersorganisaties vinden het belangrijk dat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn in Barendrecht. Samen met de bewonersraden blijven zij zich de komende jaren inzetten voor betaalbare woningen, nieuwbouw, huisvesting van bijzondere doelgroepen, verduurzaming en een prettige woonomgeving, waar buurtgenoten elkaar herkennen en respecteren.
Alfred van den Bosch (Wooncompas) is enthousiast over de samenwerking: "Goed dat we in Barendrecht nieuwe, en onze eerste, prestatieafspraken hebben gemaakt. Voor ons blijft het bijzonder om dat met de driehoek huurders, gemeente en corporaties te kunnen doen. Zo werken we echt samen aan wat belangrijk is in het wonen."

"Een goede samenwerking tussen corporaties, Gemeente Barendrecht en huurdersorganisaties is belangrijk. Met de nieuwe prestatieafspraken trekken we hier samen in op en is er aandacht vanuit wederkerige en meerjarige afspraken” geeft Bart Kesselaar (Havensteder) aan.

Voorbeelden

Zo zorgen de corporaties er voor dat 75 procent van de sociale huurwoningen die verhuurd worden, toegewezen worden aan mensen die gebruik maken van huurtoeslag. Ook werken zij samen aan 1.750 extra sociale huurwoningen in Barendrecht. De gemeente draagt op haar beurt weer bij aan het beperken van bouwkosten.
Daarnaast hebben zowel de gemeente als de corporaties afgesproken om de mogelijkheid om maximaal 25 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen met voorrang toe te wijzen aan Barendrechters optimaal in te zetten.