Aanvraag voor bouw tiny houses Ziedewijdsekade

BARENDRECHT – Er ligt bij de gemeente een verzoek om aan de Ziedewijdsekade een aantal tiny houses te mogen plaatsen. Het bouwen van miniwoningen in het buitengebied ligt echter gevoelig, zo bleek afgelopen week in de raadscommissie Ruimte.

Het plan is afkomstig van grondeigenaar Arie en vier belangstellenden. Ze hebben een kleurig boekje gemaakt met uitleg over het plan. Anneke Delhaas, één van de vier mensen die hier zou willen wonen, gaf een toelichting aan de commissie.
De mensen achter het plan geven allemaal aan duurzaam te willen leven. Samen vormen ze de Initiatiefgroep Tiny House Ziedewij. “Onze visie is ‘leven in verbinding met elkaar en de natuur als essentiële levensbehoefte”, zo omschrijven ze het in hun boekje. Ze zouden aan de rand van de Zuidpolder graag huisjes willen plaatsen van maximaal 50 vierkante meter, gemaakt van duurzame of hergebruikte materialen. Ze hebben hiervoor zelf een ontwerp gemaakt.
In overleg met de Veiligheidsregio is een tekening gemaakt van de indeling van het terrein. Er is plaats voor zes tiny houses en een centraal gebouwtje met onder meer brievenbussen en een fietsenstalling. Er is een aantal parkeerplaatsen op eigen terrein. Er komt geen aansluiting op de riolering. De huisjes hebben een composttoilet en het afvalwater wordt gereinigd via een helofytenfilter.

Het plan voor de tiny houses werd positief ontvangen door EVB, VVD, CDA, SGP-CU, D66 en fractie Hofland. De PvdA houdt eraan vast dat er niet gebouwd mag worden in de Zuidpolder. GroenLinks vindt het plan prima, maar niet op deze plaats.
"Zeer interessant”, vindt wethouder Peter Luijendijk (CDA) het idee. Maar het bestemmingsplan staat het niet toe. Bovendien kan bouwen in het buitengebied alleen met toestemming van de provincie. Hij wil zorgvuldig met het plan omgaan, om een wilgroei van initiatieven in de Zuidpolder te voorkomen. Luijendijk wees de initiatiefnemers op een ander stuk van de Zuidpolder. Daar mag bouwbedrijf Kraaijeveld een beperkt aantal woningen bouwen, met goedkeuring van de provincie. "Dat is een makkelijkere weg om te bewandelen dan de Ziedewijdse Kade”, aldus de wethouder. De wethouder beloofde met de initiatiefnemers van de tiny houses te gaan overleggen.