Scooters van Felyx nabij de Middenbaan.
Scooters van Felyx nabij de Middenbaan. Foto:

Gezocht: parkeerplek voor deelscooters

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Er wordt gezocht naar een betere manier om deelscooters te parkeren. Dat vertelde wethouder Peter Luijendijk (CDA) dinsdag aan de raadscommissie Ruimte.

Op verzoek van EVB sprak de commissie over de deelscooters. Ze worden in Barendrecht ingezet door twee bedrijven: Felyx en Go Sharing. Vooral het verkeerd parkeren en het achterlaten van kapotte scooters zorgt voor ergernis.
Manpreet Chand (PvdA) vroeg wethouder Luijendijk waarom de gemeente geen richtlijnen geeft over het parkeren aan de scooterverhuurders.
Johan Lengkeek (CDA) constateerde dat de regeling die er nu is, niet werkt. De scooters zijn zo ingesteld dat ze op drie plekken niet kunnen worden achtergelaten: de Middenbaan, het Havenhoofd en het Doormanplein. Het blijkt dat ze dan in de buurt worden gestald, op slecht verlichte plaatsen. Lengkeek wil dat de gemeente juist plekken aanwijst waar wél geparkeerd mag worden. "Dan heb je er controle en zicht op. En dan komen ze niet in de sloot terecht.”

Wethouder Peter Luijendijk kent voorbeelden van plaatsen waar scooters geplaatst kunnen worden. In het buitenland worden daarvoor ‘eilanden' aangelegd. In Scheveningen worden de deelscooters geconcentreerd in een straat bij het strand. "Ik zit daar ook aan te denken, maar het kost wel openbare ruimte. Bij nieuwe ontwikkelingen, zoals de Stationstuinen, kunnen we dat meenemen in de ontwikkeling.” Hij wil samen met de verhuurders kijken naar dit idee.

Fout geparkeerde scooters een bon geven kan voor de kortere termijn een middel zijn om overlast tegen te gaan. De wethouder wil dat alleen doen als het gebeurt met de andere gemeenten in de regio. De bekeuring gaat dan naar de verhuurder van de scooter. Of die hem doorberekent aan de huurder, is zijn zaak.

Vervolg op pagina 3.