Simon Kelder (VVD) woedend op EVB-leden

BARENDRECHT – Vlak voor het eind van de raadsperiode kwam het dinsdagavond tot een aanvaring tussen EVB en de coalitiepartijen in de raadscommissie Ruimte. De commissie vergaderde voor het eerst sinds lange tijd ‘live’ in de raadszaal.

De coalitiepartijen stemden in met de Strategie Klimaatadaptatie Barendrecht. EVB vond dit voorstel nog niet rijp om naar de gemeenteraad door te sturen.
Miranda Mes (EVB) constateerde dat er vijf leden van EVB aanwezig waren en vier van de coalitie. Daarmee was er geen meerderheid voor het voorstel. Zelfs niet als voorzitter Simon Kelder (VVD) ook mee zou stemmen.

Het leverde boze reacties op van Johan Lengkeek (CDA) en Tsjimmie Klos (SGP-CU), waarvan fractiegenoten wegens quarantaine niet aan de vergadering konden deelnemen. Ada Dekker (GL) merkte op dat deze situatie niet zou zijn ontstaan als er digitaal was vergaderd.
Voorzitter Simon Kelder kon de EVB-leden niet overhalen om soepel om te gaan met de getalsverhoudingen. Daarop schorste hij de vergadering om de raadsgriffier te raadplegen.

Na de schorsing moest Kelder constateren dat er geen meerderheid voor het voorstel was, zodat het niet behandeld kan worden in gemeenteraad.

Kelder was woedend. "Ik wil volwassen vergaderen. Dit is geen manier van doen. Dit heeft niets met politiek te maken.” Hij wilde de vergadering pas voortzetten nadat EVB had beloofd dat de bij de resterende agendapunten niet op de zelfde manier gehandeld zouden worden.