Simone van Mill: 'Je kunt zijn wie je bent, juist door dat uniform'.
Simone van Mill: 'Je kunt zijn wie je bent, juist door dat uniform'.

Mensen maken Barendrecht (29): Simone van Mill

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Ook na 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – laten we in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. 

Vandaag is dat Simone van Mill (20), leiding bij Scouting Fridjof Nansen.

Wat doe je?
“Iedere zaterdag ben ik leiding bij de Dolfijnengroep van scouting Fridjof Nansen, groep 12 Barendrecht. We komen bij elkaar in het clubhuis aan de Zuider Carnisseweg.
Dolfijnen zijn waterscouts van 7 tot 11 jaar. Ze dragen hun uniform: een blauw overhemd met das en dasring met hun naam. We beginnen de opkomst met het openingslied en dan zegt een kind de dolfijnenwet op: ‘Een Dolfijn speelt samen met anderen op en rond het water. Hij/zij is eerlijk, vriendelijk en houdt vol en zorgt goed voor de natuur.’ Als afsluiting pakken we elkaars handen vast en zeggen een slotyell op. Daarna doen we spellen, gaan kanovaren of leren een scoutingtechniek. De leiding bestaat uit zes jong-volwassenen. Dat is fijn, want daardoor kunnen we veel grotere spellen doen, het soort spellen dat je ook op een kamp zou doen. Gemiddeld ben ik zo’n zes zaterdagen per jaar verantwoordelijk voor het programma, op de andere opkomsten begeleid ik de kinderen. Verder is er jaarlijks een zomerkamp en een pinksterkamp. Die vergen veel voorbereiding: thema verzinnen, draaiboeken maken, thema-aankleding en -spellen bedenken, logistiek en koken.
In 2020 heb ik de online erehaag bedacht voor de 4 Mei-herdenking, waar de Zeeverkenners altijd een rol spelen. Ik studeer in Leiden en woon daar op kamers, maar kom speciaal iedere vrijdagavond al terug. Het is leuk om zelf creatief bezig zijn en gezellige opkomsten te organiseren. Iedere zaterdag geniet ik van de sfeer met de andere leiding en van de blije kinderen.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?
“In 2010 zag ik op het jeugdjournaal een item over de Jubileum Jamboree, een heel groot kamp ter gelegenheid van honderd jaar Scouting Nederland. Omdat mijn buurjongens bij de Fridtjof zaten, ben ik daar gaan kijken. Ik heb een paar jaar veel plezier gehad bij de Dolfijnen, maar ik vond de overgang naar de Zeeverkenners toen een beetje te spannend en ging iets anders doen. Via mijn broer bleef ik wel betrokken bij de Fridtjof en als ik op de Wereldhavendagen mee mocht varen met het wachtschip De Fram begon het weer te kriebelen. In 2016 heb ik mijn maatschappelijke stage gedaan bij de groep. Het was zo leuk om enthousiast te horen: ‘Ze is terug!’ Toen ik gevraagd werd om mee te gaan op het zomerkamp heb ik dat gelijk gedaan en daarna ben ik bij de leiding gebleven. Scoutingleiding krijgt een speciale naam.
Als stagiair heette ik Hobbe, een loyale hond uit het themaverhaal over het Dolfijneneiland. Die naam heb ik gehouden en alle kinderen spreken me zo aan, als teken van respect. Inmiddels volgen we de verhalen uit het Jungleboek, zo heet mijn collega bijvoorbeeld Hathi.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?
“Scouting is geweldig, voor jong en voor oud. Het is heerlijk om op kamp te gaan, om te leren zeilen in de Optimisten en de vletten of bezig te zijn met de kano’s. Lekker buiten ravotten en nuttig bezig zijn. Spelenderwijs krijgen de dolfijnen heel veel scoutingtechnieken mee. Je leert dingen zoals knopen leggen en windrichtingen, maar ook samenwerken, organiseren en omgangsvormen. Daar heb je je hele leven baat bij. Het belangrijkste is dat je bij scouting lekker je zelf mag zijn.
Je kunt zijn wie je bent, juist door dat uniform. Je kunt jezelf ontwikkelen. Zeker bij de Zeeverkenners krijg je veel zelfstandigheid. Al jong ga je op hike. Ook moet je met je ‘bak’ voor het onderhoud van een vlet zorgen. Als leiding creëer je een veilige omgeving waarin de scouts kunnen leren en fouten mogen maken. Het is bijzonder dat de ouders hun kinderen aan ons durven toevertrouwen, want het is een grote verantwoordelijkheid. Voor advies en opleidingen is er Scouting Nederland, die ook nationale kampen organiseert. Het Nationaal Waterkamp NaWaKa is een hele belevenis met al die groepen, met hun verschillen en overeenkomsten.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?
“Toen ik zelf nog Dolfijn was, vond ik de zomerkampen al superleuk, zoals mijn tweede kamp met het thema ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’, omdat we toen een high tea gingen voorbereiden voor het moment dat de ouders ons op kwamen halen. Nu ik de kampen zelf organiseer met de andere leiding, geniet ik er altijd van als kinderen die eerst heel gespannen aankwamen na een leuke week niet meer naar huis willen.”

Informatie
Wil je bijdragen aan de scouting-ervaring van kinderen? Kijk op www.fn12.nl. Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.