Wethouder Proos nam vorige week bij De Ark de petitie in ontvangst.
Wethouder Proos nam vorige week bij De Ark de petitie in ontvangst. Foto: Ronald Hooijmeijer

Basisschool De Ark gaat niet naar gebouw De Rank

Algemeen

BARENDRECHT – Ondanks een petitie en een video wordt basisschool De Ark niet tijdelijk ondergebracht in het voormalige gebouw van De Rank. Dat bleek dinsdag tijdens een vergadering van de raadscommissie Ruimte en Samenleving.

Zowel basisschool De Ark als de veel kleinere basisschool De Tweemaster zijn toe aan een nieuw gebouw. Over het doel is iedereen het eens: er komt een nieuw gebouw voor De Ark, terwijl De Tweemaster naar het gerenoveerde gebouw van De Rank gaat. Er is verschil van mening over de tussenliggende periode.

Wethouder Arnoud Proos (SGP-CU) nam vorige week bij De Ark een petitie in ontvangst die 664 maal was getekend.
Ouders van De Ark maken bezwaar tegen het tijdelijk vestigen van hun school in het vroegere gebouw van De Dubbeldekker (schimmel), in De Tweemaster (te klein) of in extra noodlokalen op het plein van De Tweemaster (geen speelruimte op het plein). Zij willen dat de verhuizing van De Tweemaster wordt uitgesteld, zodat De Ark tijdelijk in het vroegere gebouw van De Rank kan worden ondergebracht. Pas als het nieuwe pand van De Ark wordt geopend, kan De Tweemaster verhuizen.

Scholenschuif

Op verzoek van Echt voor Barendrecht (EVB) werd de ‘scholenschuif’ dinsdag in de commissie besproken, hoewel de gemeenteraad hier al in 2021 een besluit over heeft genomen.
Namens De Ark drongen Aad Kleine (medezeggenschapsraad) en Sanne van der Veen (schoolleider) aan op tijdelijke huisvesting in De Rank. Het gereed maken van het oude gebouw van De Tweemaster als tijdelijk onderkomen van De Ark zou ‘onnodig veel gemeenschapsgeld’ kosten.
Namens De Tweemaster voerde bestuursvoorzitter Jennie Everts het woord. Zij is tevreden met de oplossing zoals het college die voorstelt. Volgens Everts is het niet gelukt om samen met de gemeente en met het bestuur van De Ark een oplossing te vinden waar iedereen tevreden mee is.

Salomonsoordeel

Er is mogelijk meer ruimte in het pand van De Tweemaster, dan werd gedacht. Nicoline Blankenstein (EVB) vroeg wethouder Proos of er bij het pand van De Tweemaster minder noodlokalen bijgeplaatst hoeven te worden. Dan kunnen alle klassen van De Ark tijdens de nieuwbouw daar gevestigd worden en is er toch genoeg speelruimte op het plein.
“Er wordt van ons een Salomonsoordeel gevraagd”, constateerde Arno Schippers (CDA). Hij wilde meer weten over de bouwkundige staat van het oude gebouw van De Dubbeldekker.
Marcel Eichhorn (PvdA) vindt het belangrijk dat er een oplossing gevonden wordt waarbij het oude pand van De Dubbeldekker niet wordt gebruikt. Dan kunnen op die plaats minimaal 38 sociale woningen worden gebouwd.

Wethouder Arnoud Proos had vorige week al laten weten dat het college eraan vasthoudt dat De Tweemaster als eerste verhuist. Daarmee kan De Ark niet naar het gebouw van De Rank. Hij laat nu onderzoeken of er op het basketbalveldje voldoende noodlokalen kunnen worden gezet, zodat De Ark op de tijdelijke lokatie Tweemaster meer speelruimte heeft op het schoolplein en de extra lokalen toch binnen de wijk blijven. Daarbij moet gekeken worden naar de routes van het bouwverkeer voor de nieuwe school. Proos gaat nog een keer in gesprek met beide scholen. “Maar er is maar één school die als eerste in De Rank kan.”
Proos is het met Eichhorn eens dat het goed is als er spoedig sociale woningbouw kan komen op de plek van De Dubbeldekker.
“We voelen ons op deze manier wel in de kou staan”, reageerde schoolleider Van der Veen.

Meer weten over deze zaak? 

Lees meer over de petitie en het standpunt van het college