Lennart van der Linden toont de plaats waar de krant achter het behang heeft gezeten.
Lennart van der Linden toont de plaats waar de krant achter het behang heeft gezeten. Foto:

Verrassende vondst achter bloemetjesbehang

BARENDRECHT – Wie behang van de muur trekt komt soms voor verrassingen te staan. Dat ondervond ook Lennart van der Linden.

door Arco van der Lee

De lijsttrekker van EVB bij de verkiezingen voor de gemeenteraad heeft een huis gekocht op de oprit van de voormalige Barendrechtse Brug. Het gaat om het vroegere brugwachtershuis, dat uit drie woningen bestaat. In de middelste (en grootste) woning woonde de brugwachter. Links en rechts daarvan waren de woningen van zijn knechts. Van der Linden heeft de meest noordelijke woning gekocht.

Het gebouw is opgeleverd in september 1889, een jaar na de opening van de brug. Dat is te lezen in ‘Te groot voor een museum’, het standaardwerk over de brug dat is geschreven door Peter Pot.

Lennart van der Linden is zijn woning binnen ingrijpend aan het verbouwen. “Er is veertig jaar niets aan gedaan. We proberen het zo te doen dan de historische elementen worden versterkt”, legt hij uit.
Natuurlijk moet ook het behang eraan geloven. Op sommige plaatsen zitten zeker drie lagen oud behang over elkaar heen. “Achter oud bloemetjesbehang zaten deze twee stukken krant.” Lennart van der Linden heeft ze voorzichtig losgemaakt en in mapjes gestopt.

Dat het om oude kranten gaat was hem direct duidelijk. “Kijk hier naar de advertenties. ‘Gevraagd jongste bediende’ en ‘Bij een nette familie wordt plaatsing gezocht voor een meisje’.” Om welke krant het gaat is niet duidelijk, omdat de bovenrand van de pagina’s ontbreekt.

Nederlands-Indië
Op het ene vel staat een uitgebreid verhaal over Nederlands-Indië, over problemen die landeigenaren hebben met de plaatselijke bevolking. Er wordt verwezen naar ‘het belangrijke rapport van den lateren assistent-resident van Buitenzorg, Von Czernicki’.
Het andere vel geeft meer duidelijkheid over de ouderdom van de twee stukken krant. Er wordt verwezen naar ‘eene botsing der militaire macht met een deel der bevolking’ op ‘den 26sten Juli 1886’. Dat is verwerkt in een proefschrift. Het bericht moet dus dateren van ruim na die datum.
Een ander bericht biedt nog meer helderheid. Het gaat over de inkomsten van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (hoewel dat laatste woord is weggevallen). Er werden 453,905 reizigers vervoerd in mei 1887. Aangezien beleggers dit soort informatie snel willen hebben, moet de krant van kort na mei 1887 dateren.

In het boek van Peter Pot is te lezen dat het brugwachtershuis op 23 april 1888 door Gedeputeerde Staten is aanbesteed. We mogen dus aannemen dat deze krantenpagina’s bij de bouw van het brugwachtershuis achter het bloemetjesbehang zijn verdwenen.

Lennart van der Linden heeft de stukken krant over gedragen aan de Historische Vereniging Barendrecht. Hij hoopt dat iemand daar er nog meer over kan vertellen.

Volop vacatures voor werkmeiden en huishoudsters.