EVB bezoekt Waterkant en centrum

BARENDRECHT -  Komende zaterdag bezoekt Echt voor Barendrecht (EVB) de wijken Waterkant en Centrum. Deze wijk omvat de Driehoek en alle bebouwing tussen Middenbaan/Dorpsstraat-Oost en de Binnenlandse Baan.
Tussen 10 en 12 uur zal er door leden – herkenbaar aan de gele jassen - worden aangebeld. De gele EVB-bus staat geparkeerd aan de Kuilkant/Weerkant. Ook daar kan men terecht en met leden in gesprek gaan. Er wordt ook weer een ploeg worden geformeerd, die zwerfvuil zal opruimen.
Vragen kunnen ook op een later tijdstip per e-mail, WhatsApp of telefoon worden gesteld. EVB is bereikbaar via 0180-201020.

Vragen over zelfbewoning

BARENDRECHT - Het college van Barendrecht heeft op 1 februari voor heel Barendrecht een zelfbewoningsplicht ingesteld. Dit verplicht kopers van een nieuwbouwwoning om de woning niet te verhuren, maar er zelf te gaan wonen. Hiermee wil de gemeente woningzoekenden beschermen. Het komt steeds vaker voor dat beleggers en mensen met voldoende eigen geld betaalbare koopwoningen opkopen en verhuren.
De zelfbewoningsplicht geldt voor vijf jaar. De koper krijgt een boete van 50.000 euro wanneer blijkt dat die de woning niet zelf bewoont.
Verschillende partijen hebben vragen gesteld over de regeling. De PvdA wil weten om hoeveel woningen het de komende jaren gaat. Ook vraagt raadslid Marcel Eichhorn of woningen waar wel een vergunning voor is verleend, maar die nog niet in de verkoop zijn, ook onder de regeling vallen.
SGP-CU wil dat het college het besluit beter onderbouwt. Ook vraagt fractievoorzitter Leendert Mijnders of er ontheffing mogelijk is, bijvoorbeeld bij verhuur aan een familielid.
EVB wilde dinsdag in de raadscommissie Ruimte een motie voorleggen om de plicht ook voor bestaande woningen te laten gelden. Deze werd echter teruggetrokken, omdat in een gesprek met wethouder Proos was gebleken dat de zaak juridisch gecompliceerd is.