Hassani Le Couvreur wil met de jongeren een mini-festival organiseren.
Hassani Le Couvreur wil met de jongeren een mini-festival organiseren.

‘Jongeren in Barendrecht zijn echt chill’

Algemeen

BARENDRECHT - Sinds een maand is Hassani Le Couvreur vanuit Het Kruispunt bezig met activiteiten voor jongeren. Onder de naam ‘Fruit of the Hood’ werken Het Kruispunt, de twee bibliotheken en het jongerenwerk eraan om verschillende groepen Barendrechtse jongeren te bereiken.

Hassani komt uit Rotterdam, maar al snel tijdens het gesprek blijkt hij al aardig de weg te weten in Barendrecht. “Ik kwam hier vroeger om te basketballen”, vertelt hij. “Ik speelde professioneel basketbal bij Rotterdam Alexander. Dan kwam ik hier om tegen Binnenland te spelen.”

Hassani is afgestudeerd als maatschappelijk werker. Hij is professioneel danser en docent op de hogeschool. “Daar heb ik als mentor vaak gesprekken met jongeren. Dan gebruik ik mijn vaardigheden als maatschappelijk werker weer.” Daarnaast maakt hij eigen theaterstukken en organiseert activiteiten voor jongeren.

Elke woensdag is hij in Barendrecht om urban culture projecten voor jongeren op te zetten. “Ik begin de dag meestal met overleg in Het Kruispunt. Daarna loop ik naar jongerencentrum Blok0180. Onderweg valt me op dat er in Barendrecht veel meer ruimte is dan in Rotterdam.”

“In Blok0180 komen na schooltijd allerlei jongeren binnen, waarmee ik gesprekken voer. Ik probeer ze naar onze culturele activiteiten toe te trekken.”
Een pizza-avond was de eerste activiteit waar Hassani bij betrokken was. “Ik heb toen aan jongeren gevraagd wat ze van Barendrecht en Rotterdam vinden. Zo leer ik de jongeren van Barendrecht beter kennen.”

Activiteiten
Het is de bedoeling dat de jongeren worden betrokken bij activiteiten. Hassani heeft wel een paar ideeën hoe dat zou kunnen. “Ik zou met een Talent Stage willen kijken hoeveel getalenteerde jongeren we binnen kunnen halen. Want je hebt jongeren die super getalenteerd zijn, maar dat zelf niet eens door hebben. Ook gaan we jongeren werven als vrijwilligers voor ons programmateam, zij krijgen een budget en kunnen zelf toffe dingen organiseren voor andere jongeren.”
“We kunnen ook kijken hoe we de band tussen jongeren en ouderen kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld met een feest voor jong en oud.”
Om meer jongeren te bereiken gaat Hassani ook naar Carnisselande. Bovendien benadert hij de middelbare scholen.

De komende tijd wil hij een aantal projecten starten, vertelt Hassani. “Ik ga barbecueën met de jongeren en wil workshops geven. Zoals voor freerunning, rap en zang. ” Met een groep die rapt en zingt wordt mogelijk een professionele videoclip gemaakt.

De eerste contacten met Barendrechtse jongeren vindt Hassani erg positief. “De jongeren waren heel open, terwijl ze me niet eens kenden. Ja, ze zijn echt chill.”
Voor de zomer hoopt Hassani met de jongeren een mini-festival te organiseren. Met een lokale artiest, eettentjes, voetbal, freerunnen en dance. Voor de verdere toekomst hoopt hij dat er een community ontstaat van jongeren die met teksten bezig zijn. Hassani hoopt dat er daarnaast communitys ontstaan die door de jongeren zelf worden georganiseerd.
In de zomer denkt hij aan een summer school met workshops freerunnen, rap, spoken word en muziek zelf maken.

Contact
Jongeren kunnen Hassani op woensdagochtend vaak vinden in Het Kruispunt en op woensdagmiddag in Blok0180. Een bericht sturen kan via:
Instagram: @hetkruispunt
TikTok: het_kruispunt
Mail: hassani@hetkruispunt.nl..

Het project Fruit of the Hood is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.