Inwoners helpen bij planschade Windturbines

BARENDRECHT – Wethouder Tanja de Jonge (GL) houdt vol dat het eigenlijk een zaak van de gemeente Hoeksche waard is, maar de gemeenteraad vraagt haar om Barendrechters actief te informeren over het claimen van planschade door de windturbines langs de Oude Maas.
De door EVB geschreven motie was na de behandeling in de commissie aangepast. Ze werd nu ook ingediend door Winnie Hofland. Daarmee was er een meerderheid voor. Cicilia Rijsdijk wees erop dat er haast bij is, want mensen kunnen nog maar twee jaar aanspraak maken op planschade.
“Juridische stappen zullen de mensen zelf moeten zetten. Maar we kunnen ze wel de weg wijzen”, zei Winnie Hofland.
Johan Lengkeek (CDA) is bang dat de gemeente te hoge verwachtingen gaat wekken. Bovendien staat de informatie al op de websites van de gemeenten Barendrecht en Hoeksche Waard.
De motie werd aangenomen met de stemmen van EVB, fractie Hofland, GL, PvdA en D66. Tegen stemden CDA, VVD en SGP/CU.
Wethouder De Jonge laat nu onderzoeken op welke gebieden de Hoeksche Waard te weinig informatie geeft aan Barendrechters. Als Barendrecht dat doet, dan is daar nog geen budget voor. Ze komt dan bij de gemeenteraad met een overzicht van de kosten.


Geen schadevergoeding

BARENDRECHT - Het college betaalt geen schadevergoeding aan panden die vorig jaar bij nader inzien toch niet tot gemeentelijk monument zijn verklaard. Dat zei wethouder Arnoud Proos dinsdag in antwoord op vragen van Arie Kooijman (GL). Die had vernomen dat in minstens één geval een huis 50.000 euro minder waard geworden was, nadat het college het op de lijst van plaatselijke monumenten wilde zetten.
Wethouder Proos sprak dit tegen. Volgens hem is er een eigenaar geweest die met succes de WOZ-waarde van zijn woning heeft aangevochten bij de SVHW. Daarop is de WOZ-waarde naar beneden bijgesteld. Volgens de wethouder is het niet zo dat de aanwijzing tot monument leidt tot kosten of schade.