Richt de schoolstraat in

“Voor de VVD is veiligheid een belangrijk thema. Daarbij heb ik het over absolute veiligheid en veiligheidsbeleving. Veiligheid is van ons allen en daar kunnen we samen voor zorgen (buurtpreventie, melden ed.)

Veiligheid voor onze kinderen, op de plekken waar ze dagelijks naar school gaan, is zo’n plek waar het gewoon echt veiliger kan zijn. Ondanks politie-inzet is het echter een terugkerend probleem. We herkennen het allemaal: snel kinderen afzetten voor het werk, of het regent, net iets te snel door de wijk rijden, het levert onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties bij scholen op. Politieoptreden geeft slechts tijdelijke verbetering. Geen veilige situatie voor de kinderen maar ook vaak vervelend voor de buurt eromheen.

De VVD wil een proef met tijdelijk afsluiten van straten rond scholen op de begin- en eindtijden van school. O.a. In Utrecht en Zwolle zijn deze schoolstraten op diverse plaatsen al een succes gebleken met draagvlak onder ouders en omwonenden. Mocht de schoolstraat een succes blijken dan kan dit via een verkeersbesluit een definitieve vorm krijgen.

Beginsituatie, verandering in parkeerdruk en ervaringen van ouders, schooldirectie en omwonenden kunnen. En natuurlijk het belangrijkste: de ervaren verkeersveiligheid onder ouders en wellicht ook omwonenden moet stijgen.”

Jacinta Floor,
VVD Barendrecht


PLAN Groep

"Deze week en vorige maand was in landelijke media aandacht voor PLAN Groep. PLAN Groep is een bedrijf in schuldhulpverlening en budgetbeheer dat ook voor Gemeente Barendrecht werkt. De Barendrechtse adviesraad pleit voor betere randvoorwaarden en het betrekken van ervaringsdeskundigen, zoals de adviesraad.

Binnenkort wordt het schuldhulpverleningsbeleid opnieuw aanbesteed. De adviesraad pleit al enkele jaren voor het betrekken van ervaringsdeskundigen bij het opstellen van criteria voor schuldhulpverleningsbeleid. Voorzitter Arend Wesdijk: "Nu is de tijd om die koe ook echt bij de horens te vatten."

Klachten

De gemeente is en blijft wettelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van schuldhulpverlening. Wie nu problemen in de uitvoering ervaart, kan dat bij de gemeente melden. De adviesraad behandelt geen individuele klachten, maar herkent de ervaringen wel van mensen die hun verhalen delen. Wesdijk: "Zorgelijke ervaringen zijn er ook in Barendrecht, net als trajecten die goed gaan. Waar het beter kan, moet het ook beter."



Opleiden

Vooruitlopend op het aflopen van het contract met PLAN Groep, is de adviesraad zo'n twee jaar geleden begonnen met het adviseren om mensen op te leiden tot bijvoorbeeld sociaal financieel dienstverlener. Met zo'n relatief goedkope opleiding van twee jaar zou de gemeente nu minder afhankelijk zijn van het beperkte aantal (commerciële) aanbieders van schuldhulpverlening. Wesdijk: "Stress-sensitieve schuldhulpverlening is een vak. En hard nodig."

Schuldenvrij Barendrecht

Vorige week werd in de commissie samenleving onder meer gesproken over een plan van aanpak van de adviesraad om problematische schulden effectiever aan te pakken. Wethouder Bults gaat met de adviesraad in gesprek over de aanpak.

Contact

Wie zijn of haar ervaring (positief of negatief) wil delen (géén individuele klachtbehandeling) of wil meedenken over beter beleid, kan mailen naar info@adviesraadbarendrecht.nl of bellen met 0623431717."

Adviesraad Barendrecht