Huishoudelijk hulp (1)

Reacties op ingezonden brief Mr. J. Schepers 24 februari.

“Dhr. Mr. J. Schepers sloeg vorige week met zijn ingezonden brief precies de spijker op z’n kop. Al tijden maak ik mij zorgen over het inkomen dat huishoudelijke hulpen krijgen uitbetaald vanuit de WMO. Daarnaast lijken me de arbeidsvoorwaarden ook niet al te best. Vaste krachten zijn slecht te contracteren. Een van gevolgen is dat mensen die recht hebben op huishoudelijke ondersteuning, regelmatig wekenlang steeds een andere hulp krijgen en bijna nooit op gelijke dagen en tijden.
Als ernstig zieke weet ik uit ervaring hoe belastend het is om steeds opnieuw te moeten uitleggen wat er moet gebeuren in huis en te moeten wennen aan een andere werkstijl. Voor een extra klusje is geen tijd. Bovendien lopen er regelmatig eigen afspraken in het honderd. Een vaste hulp is een lot uit de loterij!
Zoals we op de Gemeentepagina in dezelfde krant kunnen lezen is de verantwoordelijk wethouder mevrouw Reshma Roopram erg tevreden over de gang van zaken. Weliswaar betaald de gemeente het flinke bedrag van 32 euro per uur voor de WMO. Maar waarom vinden ze niet meer vaste krachten?
Mr. Schepers laat duidelijk zien wat een van de mogelijke oorzaken zou kunnen zijn dat vaste hulpen bijna niet te vinden zijn. Volgens zijn informatie verdienen de hulpen 11,50 per uur / 8 euro netto en bij een stijging van het minimum loon naar 14 / 10 euro netto. Wie kan daarvan leven?
De wethouder denkt dat het tekort aan hulpverleners is opgelost, maar ze lijkt geen weet te hebben van wat het werkelijke resultaat is voor de cliënt. En dat is bedroevend! Ik hoop dat de politiek in Barendrecht zich hier in wil verdiepen en voor verbetering kan zorgen.”

E.C. van Bremen,
Barendrecht


Huishoudelijk hulp  (2)

“Ik schrok van het bericht dat de Gemeente Barendrecht 32 euro per uur betaalt aan de Zorgaanbieders en de 11,50 euro bruto per uur (netto 8 euro) die de thuiszorghulp ontvangt. De thuiszorgaanbieder rekent dus bijna 65 procent voor zijn werkzaamheden.
Nu schort het nogal eens aan de geboden hulp. Volgens de zorgaanbieder hebben zij ongelofelijk veel moeite om goed personeel te vinden.
Begrijpelijk. Wat kan je verwachten voor 11,50 euro bruto per uur.
Vanwege gebrek aan personeel wordt door de thuiszorgaanbieder regelmatig een beroep gedaan op een uitzendbureau, dat dan een scholier aanbiedt.
Hier zijn ouderen en mensen met een handicap niet gebaat bij. En daar betaalt de Gemeente dus 32 euro per uur voor. Dit moet toch anders en beter kunnen.
Ook ik doe daarom een oproep aan de politieke partijen meer aandacht aan dit onderwerp te besteden.”


Els Been,
Barendrecht


Gemeentebelasting

“Onlangs ontvingen we weer de aanslag gemeentebelasting voor 2022. Het ziet er naar uit dat dit het laatste jaar is van de zittende coalitie die het ‘presteerde’ om de belasting met bijna 20 procent te verhogen, gerekend vanaf 2018. De grootste verhoging ooit van de gemeentebelasting. Als de zes coalitiepartijen dit vooraf eerlijk hadden verteld dan zouden deze splinterpartijen helemaal geen stem hebben gekregen. Pure volksverlakkerij is het van GroenLinks, CDA, VVD en D66.
Het vormt een patroon dat klopt met de overige acties van dit college: een pinpas om je afval weg te brengen, die niemand wil; supergrote windmolens, die niemand wil; 4000 woningen erbij bouwen, zonder inspraak van de burgers; een wijk van het gas afkoppelen, zonder draagvlak. Basta!
Nog twee weken en we kunnen eindelijk laten weten wat we er van vinden.”
Dr. van Nielen,
Barendrecht