B&W tast eigendom aan

"Door het voornemen tot monumentverklaring vernietigde het college van B&W bij 2 panden een waarde van meer dan € 50.000,- per pand. Wethouder Proos ontkende dit in december bij de discussie met de heer Lengkeek in de gemeenteraad, en nogmaals na vragen door de heer A.Kooijman. Het werd in de Schakel gerapporteerd. Wethouder Proos ontkent daarmee het werk van de officiele gemeentelijke WOZ-taxateur. Het wordt te gek als het college haar eigen taxaties ongeldig verklaart, want ze baseert daar ook de OZB belasting op. Het college weigert nog steeds om de schade te herstellen. Ondanks herhaald vragen.
B&W besloot op 11 mei 2021: “Beslispunt 4: het huidige erfgoedbeleid te evalueren.” Maar dit college wil deze evaluatie niet uitvoeren. Mogelijk wegens de verkiezingen. Vragen in de gemeenteraad leverden geen verbetering.
De wethouder Proos stelde er een persoonlijk belang in om de 100e geboortedag van een stedebouwkundige Wissing te herdenken middels monument verklaring van het vroegere woonhuis van Wissing. Het lijkt dat hij daarom in 2020 aandrong op spoed, met het gevolg dat er zeer onzorgvuldig werd besloten. Hij zag pas in juni 2021 van het voornemen af.

B&W heeft door de erfgoedverordening een mandaat om over monumenten te beslissen. Ook om de status op te heffen. Hoe is dat uitgevoerd bij 'tTrefpunt? Dat eerst wel, dan weer niet monument moest worden. Want dat kost de gemeente te veel geld. En nu wordt het wel weer monument?
En de reglementair vereiste jaarverslagen van de erfgoedcommissie zijn niet gemaakt. De wethouder zegt dat de raad daar maar even op moet wachten. Leve de democratie.

Voor de nieuwe omgevingswet moet de gemeente de welstand en de monumenten door een nieuw in te stellen commissie laten verzorgen. Op 26 oktober 2021 besloot de gemeenteraad tot de ‘Verordening op de gemeentelijke adviescommissie Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Barendrecht 2021’. Het is wel juist om de verordening tijdig gereed te maken. Maar zonder de toegezegde evaluatie en de bespreking daarvan wordt het onzorgvuldig,. Zonder goede verantwoording ontstaat er willekeur, en schade voor de woningeigenaren. Het college schiet tekort. De gemeenteraad moet dit handhaven."

Dr. N.B.M.Brantjes,
Barendrecht


Duurzaamheid

“Bijna dagelijks wordt er wel weer een idee dat op het gebied van duurzaamheid de wereld in geslingerd. Allerlei deskundigen spreken daarover hun positieve of negatieve mening uit.
Een van de veel gehoorde duurzaamheidsplannen is het energie neutraal maken van woningen. Het is op dit moment evenwel nog niet duidelijk wat waar gaat gebeuren, en hoe dat precies wordt gerealiseerd en gefinancierd. En dan de keuzes: wel of geen warmtepomp? Een hybride pomp? Extra isoleren? Natuurlijk, als je allerlei websites bezoekt word je overladen met ideeën die dat allemaal duidelijk zouden moeten maken. Mooie voorbeelden, maar het maakt nogal een verschil of je een bestaande woning van bijvoorbeeld 40 oud of een nieuwbouwwoning energie neutraal wil maken. Bij de eerste categorie zijn zeer hoge investeringen nodig om een goed resultaat op het gebied van energiebesparing te realiseren, enorme financiële investeringen die je als woningeigenaar moet opbrengen. Nieuwbouwwoningen zijn van een totaal andere orde. Die worden nu al gasloos gebouwd.
De VVD Barendrecht is van mening dat de inwoners niet als proefkonijnen gebruikt mogen worden. Wij zijn van mening dat we niet vooruit hoeven te lopen op de landelijke verplichte maatregelen en dat het zeker niet tot hogere lasten voor de bewoners mag leiden.
VVD Barendrecht is vóór duurzaamheid en de bescherming van het milieu, maar het moet op een realistische wijze gerealiseerd worden.”

Hans Langeweg,
kandidaat raadslid VVD,
Barendrecht