Arnold de Jong: ‘Ik heb het idee dat het karwei nog niet af is’.
Arnold de Jong: ‘Ik heb het idee dat het karwei nog niet af is’. Foto:

Arnold wil nog vier jaar

door Arco van der Lee

HEERJANSDAM – Vier jaar geleden werd Arnold de Jong tot zijn eigen verrassing gekozen in de gemeenteraad van Zwijndrecht. Hij heeft de smaak te pakken gekregen en gaat nu voor een nieuwe termijn.

Zouden er inwoners van Heerjansdam zijn die Arnold de Jong niet kennen? Het is bijna niet voor te stellen. En dat komt niet alleen door zijn autorijschool.
“Jarenlang ben ik actief geweest in de Oranjevereniging en dorpsraad. Ik zit in de organisatie van het fietsexamen voor de basisscholen en zit in het organisatieteam van het vrijwilligersfeest in Heerjansdam. Ik doe graag vrijwilligerswerk zoals bij de Halloween of de huttenbouw”, is te lezen op de website van zijn partij, Algemeen Belang Zwijndrecht (ABZ).

“Dat ik vier jaar geleden in de gemeenteraad kwam was eigenlijk toeval”, vertelt De Jong tijdens een gesprek in het centrum van Heerjansdam. We zitten op een bankje tegenover de Spar en de brievenbus. Het is druk op deze vrijdagochtend. En menige voorbijganger groet Arnold de Jong.

“Naar aanleiding van mijn lidmaatschap van de dorpsraad werd ik door ABZ benaderd. Ik kreeg de dertiende plaats op de lijst. ‘Dan kan me weinig gebeuren’, dacht ik. Toen stemde half Heerjansdam op me. En als zo veel mensen op mij stemmen, dan moet ik wel in de raad gaan zitten.”

Naast zijn werk voor de gemeenteraad heeft Arnold de Jong nog gewoon zijn werk als rijschoolhouder. Het combineren lukt omdat ABZ een grote fractie heeft met acht raadsleden. De Jong concentreert zich onder meer op Heerjansdam en Kijfhoek.

De combinatie van werk en politiek betekende hard werken. Toch gaat de Heerjansdammer voor een nieuwe periode van vier jaar. “Ik heb het idee dat het karwei nog niet af is. Bovendien heb ik veel geleerd. Het stukken lezen en het overleggen gaat steeds beter. Je hebt voor de politiek gewoon vier tot tien jaar nodig, als je het goed wil doen.”

De komende vier jaar wil Arnold de Jong zich hard maken voor het verbeteren van de contacten tussen Zwijndrecht en Heerjansdam. Daarbij moet de dorpsraad het werk weer oppakken en het dorpse karakter moet worden bewaard.
Hij gaat zich ook inzetten voor de uitrol van glasvezel en het bevorderen van duurzaamheid. De grootste uitdaging noemt hij het veiliger maken van Kijfhoek.

Arnold de Jong had een kleine tegenslag bij zijn verkiezingscampagne. De borden hebben de storm niet overleefd. Maar als dit verhaal wordt gepubliceerd, hangen er in Heerjansdam weer nieuwe borden voor de ABZ-kandidaat. De Jong voert ook campagne via Facebook en Twitter. “En met praatjes in de auto”, voegt hij er lachend aan toe. Hij gelooft niet in huis-aan-huis aanbellen of mensen aanspreken. ‘Volgens mij vinden mensen het hinderlijk als ze gaan winkelen en ze worden aangesproken door allerlei mensen van partijen.”


EVB verspreidt krant

BARENDRECHT - Echt voor Barendrecht (EVB) bezorgt komend weekend een verkiezingskrant. In deze krant, die door vrijwilligers van de partij in heel Barendrecht bezorgd wordt, staat te lezen waar EVB zich de komende vier jaar voor wil inzetten.
Lijsttrekker Lennart van der Linden is trots: “Naast ons hoofdprogramma staat in de krant wat we specifiek voor de woonwijk willen doen waar we de krant bezorgen. Door onze maandelijkse wijkbezoeken weten we namelijk als geen ander wat er in de verschillende wijken speelt en waar behoefte aan is. Dichterbij kan niet!”
Inwoners kunnen de verkiezingskrant van EVB vanaf komend weekend in hun brievenbus verwachten. "De krant is vanzelfsprekend gedrukt door een lokale ondernemer”, voegt EVB eraan toe.