Jos Vis in gesprek met Cees Schaap (VVD). Op de achtergrond Leendert Mijnders (SGP-CU).
Jos Vis in gesprek met Cees Schaap (VVD). Op de achtergrond Leendert Mijnders (SGP-CU). Foto:

Monsterverbond wordt niet herhaald

BARENDRECHT - Het monsterverbond dat zes partijen in 2018 sloten om EVB buiten het college te houden, wordt niet herhaald. Dat bleek woensdag 23 februari tijdens een lijsttrekkersdebat in de Dorpskerk.

De acht partijen die meedoen aan de verkiezingen waren uitgenodigd door de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. Discussieleider Jos Vis legde de vraag voor of de verhouding 14 – 15 (EVB - coalitie) die na de vorige verkiezingen in de gemeenteraad ontstond, wel democratisch is.
“Het is democratisch en onwenselijk, omdat de grootste partij nu niet in de coalitie zit”, reageerde Leendert Mijnders (SGP/CU). “We erkennen dat het niet chique is gegaan bij de vorige verkiezingen.” Op de vraag of hij er spijt van heeft antwoordde hij “Ja”, waarop er applaus klonk vanuit het publiek.

“Het is een bijzondere verhouding geweest de afgelopen vier jaar. Wellicht kan dat bij de komende collegeonderhandelingen anders uitvallen. We zullen het zien”, zei Johan Lengkeek (CDA).
Lennart van der Linden (EVB) viel vier jaar geleden direct buiten de boot. “Ik vind dat je altijd na de verkiezingen met elkaar in gesprek moet gaan. Dat is de vorige keer niet gebeurd", constateerde hij.  Cees Schaap (VVD) en Marianne Tijssen (D66) sloten zich daarbij aan.

Winnie Hofland volgde vier jaar geleden de onderhandelingen op afstand. "Het gaat ook om vertrouwen hebben in elkaar. Dat vertrouwen was er vier jaar geleden zeker niet. Dat vertrouwen is gegroeid”, is haar indruk.