Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Stemadvies (vervolg)

Vier weken geleden schreef ik op deze plaats over de komende verkiezingen voor de gemeenteraad. Ik was niet van plan daar nog op terug te komen. Met alles was we hierover in De Schakel schrijven én alle folders die de partijen verspreiden, kan iedereen z’n eigen conclusies trekken.

Wat er de afgelopen weken gebeurd is in Oekraïne, laat zien dat een verkiezing zoals we die nu hebben in Barendrecht, niet overal vanzelfsprekend is. De partijen in Barendrecht kunnen vrij campagne voeren, de media mogen daarover schrijven wat ze willen en de kiezers kunnen in vrijheid een hokje rood maken in het stembureau.
Aan die vrijheid wil Rusland in z’n buurlanden een einde maken. Want de vrije keuze in het stemhokje wordt als een bedreiging gezien.

Dit is niet de plaats om de toestand in Oekraïne te analyseren. Ook heeft het geen zin om namens de redactie van De Schakel, Poetin voor de laatste maal te waarschuwen.

Maar er is één ding dat we allemaal wel kunnen doen. Gewoon volgende week gaan stemmen. Laat zien dat democratie werkt, want dat is de grootste bedreiging voor Poetin en alle mensen die achter hem staan.
Het rode potlood is een machtig wapen. Laten we op 16 maart weer trefzeker een hokje rood maken. Dat zal ze leren.


Oekraïne – Rusland
lezing in Het Kruispunt

BARENDRECHT - Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland organiseert bibliotheek Het Kruispunt een lezing over dit onderwerp. De lezing vindt plaats op zondag 20 maart en is kosteloos bij te wonen.

Na jaren van vrede is er een oorlog langs de grenzen van Europa. Politicoloog Natasja Nikolic en sociaal geograaf Gerhard Akkerman bespreken in hun lezing onder andere hoe de spanningen tussen Rusland en Oekraïne hebben kunnen escaleren en waarom Rusland de Oekraïne is binnengevallen. Ook is er aandacht voor Poetin als persoon, voor hoe Rusland kijkt naar het internationale toneel en voor de geopolitieke situatie van nu. Uiteraard is er ook uitgebreid ruimte om vragen te stellen.

De lezing vindt plaats op zondag 20 maart van 14 tot 16 uur in bibliotheek Het Kruispunt. De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht via www.debibliotheekaanzet.nl.
Een vrijwillige bijdrage is welkom en wordt gedoneerd aan giro 555: samen in actie voor Oekraïne.

De lezing is een samenwerking tussen de Bibliotheek Aanzet en gebouw Het Kruispunt. 


Bruna gaat sluiten

BARENDRECHT - Alles moet weg bij Bruna in winkelcentrum Carnisse Veste. Want de franchisevestiging van Bruna aan de Van Beuningenhaven sluit de deuren per 1 mei.
"De teruglopende bezoekersaantallen en de hoge huur zijn de doorslaggevende factoren voor de naderende sluiting. De opheffingsuitverkoop met grote kortingen is dinsdag 8 maart gestart”, meldt het bedrijf.