Amanda van Kuijk
Amanda van Kuijk Foto:

Brandweer start actie voor vluchtelingen Oekraïne

REGIO – De brandweer houdt onder de naam 'Samen sterk voor Oekraïne' een inzameling van goederen om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Er is daarvoor overleg met de gemeenten en het Rode Kruis. De actie start maandag 14 maart.

Met de actie reageert de brandweer op de stroom vluchtelingen uit Oekraïne, waarvan een deel in deze regio wordt opgevangen.” Ook vrachtwagenchauffeurs die niet meer terug kunnen naar huis in Oekraïne worden geholpen”, zegt Amanda van Kuijk. Zij is bij de brandweer één van de mensen die het initiatief heeft genomen voor de actie.

Vanaf maandag kunnen hulpgoederen worden ingeleverd bij de brandweerkazernes in de regio Rotterdam – Rijnmond. De brandweer zorgt dan dat alles in Ridderkerk terecht komt. Daar fungeert de kazerne als een centraal depot voor de actie.

De lijst met spullen waaraan behoefte is:
Natte washandjes, Shampoo, Zeep, douchegel, Tandpasta, Tandenborstels, Maandverband, Toiletpapier, Bodylotion, Luiers, Babyvoeding, Houdbare levensmiddelen, Oploskoffie, Thee, Snoep voor de kinderen, Kleurpotloden, Kleurboeken, Voetbal, Pennen, Schrijfblokken, Speelgoed zonder geluid, Pakken Bar le Duc water, Kleding voornamelijk voor vrouwen en kinderen, Ondergoed vrouwen en Kinderen, Sokken, Schoenen, Reistassen, Trolleykoffer en Rugzakken. Voor de chauffeurs zijn voedingswaren als knakworstjes en oploskoffie ook welkom.

De verpakkingen moeten wel nieuw zijn, niet bijvoorbeeld een half pakje thee. In mindere mate is er ook kleding nodig voor heren. Alles moet heel en werkend zijn. En de code van de koffers met cijferslot graag dan op 0000 zetten. “De mensen komen vaak met alleen plastic tasjes aan, vandaar het verzoek om koffers”, legt Amanda van Kuijk uit.
Lees verder op pagina 3.