De torenvalk krijgt een nestkast in het Waalbos.
De torenvalk krijgt een nestkast in het Waalbos. Foto:

NL doet in het Waalbos

HEERJANSDAM - Op zaterdag 12 maart doet Stichting Natuurbeheer Waalbos mee aan de Landelijke NL Doet actie. Er wordt deze zaterdag een paal geplaatst met een torenvalkkast. De ijsvogelwand en de de wilgenhut worden hersteld en het kabouterpad wordt onderhouden en deels opgehoogd.
In het Waalbos zitten een aantal paartjes torenvalken. De torenvalk maakt gebruik van een oud kraaiennest of een nestkast. Bij boomgaarden worden vaak torenvalkenkasten geplaatst om vogels af te schrikken zodat ze niet van het fruit gaan pikken. Typisch voor een torenvalk is het bidden waarbij de vogel stil in de lucht hangt voordat hij naar beneden duikt om een prooi te pakken.
"De torenvalk broedt in half open gebied en het Waalbos is daar uitermate geschikt voor. Met het verdwijnen van de boomgaard langs de Rijksstraatweg waar nu huizen gebouwd worden is er een nestgelegenheid voor de torenvalk verdwenen. Daarom plaatsen wij nu bij de aangelegde boomgaard in het Waalbos een nieuwe torenvalkast op een paal”, legt men bij de stichting uit.
Mensen die graag willen helpen, kunnen zich aanmelden via info@onswaalbos.nl en via de site van NL Doet. Gereedschap en handschoenen verzorgt de Stichting. Oude kleding is wel handig. Verzamelen tussen 8.45 en 9 uur in bezoekerscentrum de IJsvogel. Er wordt gewerkt tot 13 uur met tussendoor een pauze voor koffie, thee en limonade. Na afloop een broodje en soep.