Carnisse Haven is voor het Golden Circle Ensemble bekend terrein.
Carnisse Haven is voor het Golden Circle Ensemble bekend terrein.

Hoogtepunten uit de Mattheus Passion

Algemeen

BARENDRECHT – De hoogtepunten uit de Mattheus Passion klinken zaterdag 26 maart in Carnisse Haven. Het concert is de eerste van een nieuwe serie uitvoeringen in het kerkgebouw aan de Noordersingel.

De muziek van Bach wordt uitgevoerd door het Golden Circle Ensemble onder leiding van John Bakker. Het is niet de complete Mattheus Passion. Dat zou niet kunnen in de anderhalf uur die het concert duurt. “Het is geen uitvoering van drie en een half uur, maar een soort samenvatting”, licht John Bakker toe. “Voor veel mensen is de complete Mattheus Passion te lang, te zwaar of te veel. Maar misschien dat ze hierna de stap maken naar het bijwonen van een complete uitvoering.”

Voor het Golden Circle Ensemble is Carnisse Haven bekend terrein. Het ensemble repeteert hier.
De leden studeren aan het conservatorium of zijn net afgestudeerd. Het is een internationaal gezelschap met onder meer Kroaten, Litouwers, Oekraïners, Russen, Spanjaarden, een enkele Belg en soms oom een Nederlander. Ze hebben ze allemaal hun eigen verhaal. Ze worden verbonden door de muziek. De groep straalt harmonie uit. Als dat er niet is, dan wordt het muzikaal een ramp”, vertelt John Bakker.
Het Golden Circle Ensemble voert deze maand het passieconcert met de hoogtepunten uit de Mattheus Passion twee maal op. Door corona heeft het orkest lang niet kunnen optreden. “We zijn weer aan het opstarten, maar de agenda loopt nu goed vol”, aldus John Bakker.

Beleidsplan

Freek Plugge en Ada van der Meiden van de commissie Cultuur Carnisse Haven, zijn blij dat er weer een concert gehouden kan worden in de kerk. Het past goed in het nieuwe beleidsplan ‘Op adem komen in Carnisse Haven’, leggen ze uit. “Wij willen in de wijk en voor de wijk zijn”, zeggen ze.
De kerk is daarom van maandag tot en met donderdag elke middag van 13 tot 15 uur open voor mensen die een boek willen lenen, koffie willen drinken of behoefte hebben aan een gesprek.

Dit jaar staat er een aantal concerten op de agenda. Op 21 mei spelen Matthijs Breukhoven (orgel) en Nelline van Liere (blokfluit), op 24 september het Ensemble Larenkamp en 15 oktober het koor Salem uit Ridderkerk, dat een oratorium uitvoert.
“We proberen verschillende stijlen te brengen, niet alleen klassiek”, legt Freek Plugge uit. “We zijn blij dat de gemeente Barendrecht ons met een speciale “post-corona” subsidie steunt om onze concertreeksen te hervatten en daarmee de toegangsprijs laag te houden”.

Kaartverkoop

Het Passieconcert met hoogtepunten uit de Mattheus Passion door het Golden Circle Emsemble wordt gehouden in Carnisse Haven op zaterdag 26 maart van 20 tot 21.30 uur.
De entreeprijs is 15 euro, waarbij aan de deur een toeslag van 2,50 euro per persoon wordt berekend.
Voorverkoopadressen zijn The Read Shop Barendrecht, Middenbaan 82; Kruithof Optoek, Van Beuningenhaven 37; de koster van Carnisse Haven, Noordersingel 30 en via de website van het ensemble: www.goldencirclesmp.nl