Deze groep sporters zamelde statiegeldflessen in. Rechts Derby Haagsma.
Deze groep sporters zamelde statiegeldflessen in. Rechts Derby Haagsma. Foto:

Veel steun voor hulpactie van brandweer

Vervolg van de voorpagina.

Een groep jonge cursisten had lege flessen ingezameld. Dat leverde 112,50 euro aan statiegeld op. Zaterdag overhandigden ze de zelfgemaakte cheque aan een trotse Derby Haagsma. 

De overhandiging van de cheque met het eindbedrag van de actie vond maandag plaats in de brandweerkazerne van Ridderkerk. Daar toonden Amanda van Kuijk en Monique van der Linden de opslagplaats van ingezamelde spullen. 

“Dit is nog maar tien procent van wat er is binnengekomen”, legde Amanda van Kuijk uit. Waterschap Hollandse Delta heeft een opslagruimte aan de Ringrijk in Ridderkerk beschikbaar gesteld. Daar kunnen spullen worden gesorteerd en opgeslagen. “Er is toen een last van onze schouders gevallen”, zeggen de brandweervrouwen. Als de ruimte aan de Ringdijk niet voldoende is, heeft het Waterschap nog andere ruimtes die gebruikt kunnen worden. 

Vervoer

Door de grote hoeveelheid goederen die bij de brandweerkazernes wordt ingeleverd, was er extra vervoer nodig. Daarvoor heeft de RET een vrachtwagen beschikbaar gesteld.

Tijdens het bezoek van Derby's Dojo aan de brandweerkazerne ging de actie gewoon door. Er kwam een busje binnen van brandweerkazerne Mijnsheerenlaan in Rotterdam-Zuid, gevuld met hulpgoederen. Kort daarna stopt er een witte personenauto. Ook daaruit komen spullen voor de vluchtelingen. 

Er werd die avond ook nog een brandweerwagen uit Barendrecht verwacht, met spullen die daar zijn gebracht. 

Baby

De eerste hulp is al bij vluchtelingen terecht gekomen. Zo bleken er bij de vluchtelingen die in sporthal de Wielewaal in Rotterdam verblijven, baby’s te zitten. Er waren gelukkig babyartikelen, waaronder babypoeder en een groot aantal exemplaren van de Bije Doos, binnengekomen. Die kwamen in de sporthal goed van pas. 

Inmiddels blijkt dat er steeds meer gezinnen zijn die in eigen huis vluchtelingen opvangen. Die kunnen daarvoor extra spullen gebruiken. Er worden nu contacten gelegd, zodat ook zij een beroep kunnen doen op alles wat er door de brandweer is ingezameld.

Het zou kunnen dat uiteindelijk niet alles nodig is voor vluchtelingen die in deze regio worden opgevangen. In dat gevel heeft Paul Verkade van de Immanuelkerk contacten in Oekraïne, die hulp goed kunnen gebruiken. Het geld dat Derby’s Dojo heeft ingezameld kan gebruikt worden voor de transportkosten. 

Met het overhandigen van de cheque is er nog geen einde gekomen aan de inzet van Derby’s Dojo voor de vluchtelingen. De sporters van de dojo zijn beschikbaar om de brandweer te helpen met het sorteren en inpakken van de binnengekomen hulpgoederen. 

Amanda van Kuijk en Monique van der Linden tussen de spullen.