De symbolisch de start van de social hub met wethouder Roopram en de andere betrokkenen.
De symbolisch de start van de social hub met wethouder Roopram en de andere betrokkenen. Foto:

Borgstede: huiskamer voor de wijk

BARENDRECHT – De ontmoetingsruimte van Borgstede moet de huiskamer voor de hele wijk worden. Een ‘social hub’ heet dat tegenwoordig. Er wordt nog gezocht naar een naam.

De gemeente Barendrecht, Woonzorg Nederland en Laurens gaan bij woonzorgcentrum Borgstede een ‘social hub' voor de wijk maken. De gemeenteraad heeft eind februari een voorstel hiervoor aangenomen. De social hub is een belangrijke stap in de ontwikkeling van structurele oplossingen voor de woon-, zorg- en ondersteuningsbehoeften in de wijk.
De ontmoetingsruimte in het dienstencentrum wordt de huiskamer voor de hele wijk, voor jong en oud. Een plek waar mensen gezellig samenzijn, ondersteuning krijgen en bij een zorg- of behandelvraag snel met de juiste instantie in contact komen.
"De social hub moet een plek worden voor alle wijkbewoners”, zegt wethouder Reshma Roopram van de gemeente Barendrecht. "Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. We zien dat steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen. Dit vergroot de kans op eenzaamheid en veiligheidsrisico's liggen op de loer. We hebben te maken met een toename van niet passende woningen, een toename van mensen met dementie en een toename van het aantal eenpersoonshuishoudens. Dat vraagt om vernieuwende oplossingen waarbij ontmoeting centraal staat, zoals bij de social hub. Het wordt een groeimodel, eerst voor het centrum, dan voor andere wijken.”
De social hub moet nog een naam krijgen. De gemeente wil die samen met de bewoners van de wijk bedenken.