Wethouder Schaap krijgt uitleg in de werkplaats. Op de voorgrond een overtollige dieselmotor.
Wethouder Schaap krijgt uitleg in de werkplaats. Op de voorgrond een overtollige dieselmotor. Foto:

J. van Huizen Groenvoorzieningen heeft primeur

BARENDRECHT – Met een elektrische Fendt-tractor heeft J. van Huizen Groenvoorzieningen een landelijke primeur. Wethouder Cees Schaap en enkele medewerkers kregen donderdagmiddag 17 maart uitleg over de accu-voertuigen van het bedrijf aan de Voordijk.

Voor de wethouder was het een bijzonder bezoek, een dag na zijn verkiezingsnederlaag. “Misschien is dit wel m’n laatste officiële optreden”, merkte hij op.

J. van Huizen Groenvoorzieningen verzorgt de aanleg en onderhoud van groenvoorzieningen en sportvelden in Barendrecht en omstreken. Met de BAR-gemeenten heeft het bedrijf een overeenkomst voor ‘Groenrenovaties en bomen rooien’. In Barendrecht wordt gras gemaaid. Zowel in Barendrecht als in Ridderkerk onderhoudt het bedrijf sportvelden.

Aanbesteding

Eisen die de gemeente Rotterdam stelde bij een aanbesteding, was de aanleiding voor het aanschaffen van elektrische bussen. Op de markt waren geen bussen te krijgen die aan de eigen van het bedrijf voldoen. Een cabine van twee personen is onvoldoende, om een hele ploeg te vervoeren op weg naar een klus.

In samenwerking met een bedrijf is een Volkswagen Crafter met een vijfzits cabine voorzien van een elektrische aandrijving. Inmiddels zijn in de eigen werkplaats twee Crafters omgebouwd. Aan een derde wordt momenteel gewerkt. De dieselmotor is er al uit verwijderd.

Trekkers

Ook bij de trekkers is er behoefte aan een elektrische aandrijving. Er zijn echter alleen kleine trekkers kant-en-klaar te koop. Een grote trekker die een hele dag ingezet moet worden, voorzien van accu’s? Onmogelijk, zei een dealer. In samenwerking met een bedrijf in Amsterdam heeft J. van Huizen Groenvoorzieningen een grote Fendt-tractor omgebouwd. In de eigen werkplaats is de tractor voorzien van accu’s. Ze komen uit beschadigde Tesla-auto’s, waarvan de accu’s geen schade hebben. 

De Fendt heeft nu de zelfde eigenschappen als een tractor met een dieselmotor. Het is de allereerste Fendt-tractor in Nederland die geheel emissievrij is. De accupakketten hebben een capaciteit van minimaal één werkdag voor dit voertuig. Het aantal accu's staat in vergelijking tot ongeveer vier Tesla modellen en geeft de tractor een iets ander aangezicht. De tractor wordt ingezet voor bijvoorbeeld transport van groenafval, houtsnippers, compost of grond.

De directie van het bedrijf gaf trots een rondleiding door de werkplaats. Daarna mocht wethouder Schaap een ritje maken in de elektrische tractor. Daarmee gaf Schaap de aftrap voor het gebruik van de elektrische tractor door het bedrijf.  

Informatie

Meer informatie op de website van het bedrijf.
www.vanhuizengroen.nl/
zeroemission.html

Wethouder Schaap maakt een proefritje.