Lennart van der Linden spreekt de EVB-aanhang toe.
Lennart van der Linden spreekt de EVB-aanhang toe. Foto:

EVB kon 20 zetels nauwelijks geloven

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Dat ze zoude winnen was vooraf al duidelijk. Maar dat de verkiezingswinst op woensdag 16 maart zo groot zou zijn, konden ze bij Echt voor Barendrecht (EVB) aanvankelijk nauwelijks geloven.

Nadat om 21 uur de stembussen sloten, gingen veel leden van EVB naar restaurant Bonheur by Lust op de Middenbaan voor de verkiezingsavond. Verderop in de winkelstraat brandde nog licht in de EVB-verkiezingswinkel. Daar boog een groepje van zes leden zich over cijfers. Onder hen Dirk Vermaat, één van de oprichters van de partij.

Het groepje in de winkel werkte aan de exit poll die EVB zo snel mogelijk na het sluiten van de stembussen naar buiten wilde brengen. Vier jaar geleden presenteerde de partij voor het eerst zo’n poll. Die bleek toen behoorlijk nauwkeurig.

Even na 21 uur liggen op tafel de percentages van de stemmen die op maandag en dinsdag zijn uitgebracht. Ook hebben EVB-leden doorgegeven hoe er naar hun waarneming op woensdag is gestemd op de verschillende stembureaus. EVB zou weleens zestig procent van de stemmen kunnen halen, blijkt uit alle gegevens. Maar kan dat kloppen?

Besloten wordt om in de exit-poll de winst wat te matigen. In afwachting van de eerste cijfers die de gemeente later die avond naar buiten zal brengen.
Dus brengt Dirk Vermaat tegen half tien in Bonheur een exit poll met een slag om de arm. EVB zou 16 zetels halen (55 procent), twee meer dan in 2018. De zaal is enthousiast. Lijsttrekker Lennart van der Linden vindt het een beloning voor de ‘fantastische campagne’, waarbij 10.609 woningen van kiezers zijn bezocht.

Terwijl in Bonheur by Lust het verkiezingsfeest begint, gaan in de EVB-winkel de cijferaars weer aan het werk. Een groepje leden gaat naar het gemeentehuis. Ze nemen plaats rond een tafel met een goed uitzicht op het scherm waar de gemeente haar cijfers op gaat projecteren. De bedoeling is dat de EVB’ers die cijfers doorgeven aan de cijferaars in de EVB-winkel.

Het duurt lang voordat de gemeente met cijfers komt. Pas tegen half elf toont het scherm in het gemeentehuis een tussenstand. Daarop staat EVB op 59,6 procent. De zestig procent die de EVB-cijferaars aan het begin van de avond veronderstelden, bleek dus juist te zijn.

Een half uur later zijn alle stemmen geteld en komt de gemeente met de voorlopige uitslag. Met zestig procent van de stemmen komt EVB op 20 zetels. Nog nooit was in Barendrecht een partij zo sterk vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Het bleek later zelfs de grootste gemeenteraadsfractie van heel Nederland te zijn.