Verzoek om hertelling stemmen afgewezen

BARENDRECHT – De VVD heeft maandagmorgen 21 maart een hertelling van de stemmen aangevraagd. Het verzoek is afgewezen.

Die ochtend kwam het centraal stembureau van de gemeente Barendrecht bijeen om de uitslag van de verkiezingen van vorige week officieel vast te stellen.
Er zijn 21.514 stemmen op de kandidaten uitgebracht. De kiesdeler was 741 (het aantal stemmen gedeeld door de 29 beschikbare zetels). Daarmee behaalde EVB 17 volle zetels, het CDA 1, de SGP/CU 2, VVD 1, PvdA 1, GrL 1, D66 1 en Wij Barendrecht geen zetel. Er bleven 5 restzetels over. Die worden verdeeld over EVB (3), CDA (1) en SGP/CU (1). Daarbij krijgt de fractie van EVB 20 zetels en is daarmee de grootste gemeenteraadsfractie van Nederland. Het CDA krijgt 2 zetels en SGP/CU 3.
Namens de VVD diende Jacinta Floor een verzoek tot hertelling van de stemmen in. De VVD kwam 17 stemmen tekort om aanspraak te maken op een restzetel.
Het verzoek werd door het stembureau afgewezen, omdat er geen vermoedens zijn van onregelmatigheden bij de stemming. “Enkel het feit dat het verschil klein is, is geen reden voor een hertelling”, aldus burgemeester Govert Veldhuijzen.
De VVD gaat tegen de afwijzing niet in beroep bij de gemeenteraad. “We willen geen slechte verliezers lijken”, zei Jacinta Floor.

Voorkeurstemmen
Maandag werd ook bekend hoe de voorkeurstemmen verdeeld zijn. Kandidaten die een kwart van de kiesdeler halen (186 stemmen) kunnen met voorkeurstemmen worden gekozen.
Dat leverde een paar opvallende resultaten op. Bij EVB werd Anaïs Swirc niet met voorkeurstemmen gekozen, maar ze stond zo hoog op de lijst dat ze toch is verkozen in de gemeenteraad. Bij het onderzoek naar de geloofsbrieven zal ‘ontdekt' worden dat ze 15 jaar is en haar zetel nog niet kan innemen.
Bij SGP/CU komt Lydia Verkade-Boerema met voorkeurstemmen in de raad. Ze stond zesde op de kandidatenlijst.
Bij D66 is Marianne Tijssen - Humme met voorkeurstemmen gekozen. Daarmee zou lijsttrekker Marcel van Prehn niet in de lijst komen.
De gekozen gemeenteraadsleden kunnen nu aangeven of ze hun verkiezing aannemen.