De wandeling voerde ook door de Dorpsstraat.
De wandeling voerde ook door de Dorpsstraat. Foto:

Wandeling met statushouders

BARENDRECHT - Op zaterdag 19 maart maakten circa vijftig statushouders en hun buddy’s een zonnige wandeling langs historische hoogtepunten in Barendrecht.

Stichting Present organiseerde de wandeling in het kader van project Goede Buur van VluchtelingenWerk Nederland. Het afgelopen jaar hebben statushouders een buddy gekregen die hun helpt bij het wegwijs worden in de Barendrechtse samenleving. Present droeg een steentje bij aan het project met een ontdekkingstocht langs het cultureel erfgoed in de dorpskern, losjes gebaseerd op de Barendrecht Winterwandeling.

De statushouders zagen bijzondere huizen en winkels en luisterden geïnteresseerd naar de verhalen van Present-vrijwilliger Wil Vaandrager over het vooroorlogse Barendrecht. Ze leerden ook nieuwe woorden zoals ‘luiken’, ‘bengel’ en ‘koepel’. De kinderen deden enthousiast mee aan de speurtocht en kregen als beloning een leuke prijs. 

In De Dorpskerk vertelde Simon Hoek over de meer dan vijfhonderd jaar geschiedenis van ‘ons oudste huis van Barendrecht’. Jan van der Meer bespeelde het orgel. Tot slot waren er drankjes en hapjes in De Ontmoeting.

Goede Buur-coördinator Halis Tunç hoorde dat de statushouders hebben genoten van de contacten en dat zij zich nu nog meer ‘thuis voelden' op ons dorp. 

Later dit voorjaar volgt een wandeling in de Barendrechtse natuur met de statushouders en hun buddy's.