Verkenner Dirk Vermaat (EVB).
Verkenner Dirk Vermaat (EVB). Foto:

Eerste twee EVB-wethouders kunnen snel aan de slag

BARENDRECHT – De leden van drie partijen beslissen de komende week over de voortgang van de formatie. Voorlopig is een college met drie EVB-wethouders en een buitenstaander het meest waarschijnlijk.

Verkenner Dirk Vermaat (EVB) heeft gesprekken gevoerd met alle partijen. Hij kwam tot de conclusie dat er geen coalitie van EVB met een andere partij mogelijk is. SGP/CU is tegen zondagopenstelling van het afvalaanbiedstation en valt daarom af. GroenLinks wil zelf niet besturen met EVB. De leden van D66 en PvdA zijn tegen samenwerking met EVB. Het CDA stelt zoveel voorwaarden, dat volgens Vermaat samenwerking niet reëel is. De VVD valt af omdat deze partij sterk verbonden is met het voor de EVB bestreden afvalbeleid.

Zondagsrust
Maandagavond kwamen de lijsttrekkers bijeen om te praten over de voortgang van de collegevorming. Lennart van der Linden (EVB) meldde dat zijn fractie de conclusies van verkenner Vermaat niet onderschrijft. Hij ziet nog mogelijkheden.
Een aantal winkels, met name de supermarkten en Ikea, wil op zondag al voor 12 uur de deuren openen. “Wij hebben er moeite mee om er nu al nee tegen te zeggen, als de argumenten nog niet op tafel liggen”, stelde Van der Linden.
Leendert Mijnders (SGP/CU) houdt eraan vast dat zijn fractie niet meewerkt aan het verruimen van openingstijden op zondag. Verder ziet hij voldoende mogelijkheden om afspraken te maken met EVB. “Bent u bereid de grootste minderheid in Barendrecht niet aan de kant te schuiven?”, vroeg hij EVB. Tussendoor beschuldigde hij EVB nog van ‘holle verkiezingspropaganda’ en ‘totalitair bestuur’.
Lennart van der Linden gaat met zijn achterban praten over de zondagopenstelling. “Voor ons ligt dat niet zo principieel als voor SGP/CU.”

Sociaal domein
Voor het sociaal domein, zoals de WMO, adviseert verkenner Vermaat een wethouder te zoeken van buiten EVB. Van der Linden legde aan de PvdA en D66 de vraag voor waarom zij hier met EVB geen akkoord over willen sluiten.
Johan Lengkeek (CDA) begrijpt dit niet. “Wij zien liever dat EVB daar haar verantwoordelijkheid neemt en op dit terrein een wethouder levert.” Ook Arie Kooijman (GL) wil weten waarom EVB niet zelf een wethouder levert. Dit lijkt op ‘afschuiven van verantwoordelijkheid’, stelt hij.
EVB wil zich op het sociaal domein bescheiden opstellen, legde Lennart van der Linden uit. “Wij pretenderen niet daarop de wijsheid in pacht te hebben. Dat vinden wij moeilijk. Dat geven we gewoon toe.”

Tina Jakoeb (PvdA) wil graag dat het kindpakket, de inzet tegen laaggeletterdheid en andere sociale maatregelen die haar haar wethouder Roopram heeft ingevoerd, behouden blijven. Zij gaat terug naar haar achterban met de vraag of de PvdA op dit terrein met EVB wil samenwerken. Ook Marcel van Prehn (D66) gaat op dit punt terug naar zijn achterban.

Schaap
“Wij staan nu buitenspel”, constateerde Cees Schaap (VVD). Lennart van der Linden zei openlijk dat samenwerking met de VVD door het afvalbeleid van wethouder Schaap niet mogelijk is. “Dat ligt voor mijn achterban ontzettend gevoelig. We zouden dan leden verliezen.”
“Het hangt ook aan mijn persoon. Daar wil ik met onze achterban over in gesprek gaan”, reageerde Schaap.

Wat nu?
EVB wil nu tempo maken met de vorming van een nieuw college. De installatie van twee (van de wellicht drie) EVB-wethouders wordt al voorbereid. Wethouders moeten gescreend worden en op gesprek gaan bij de burgemeester.
Op donderdag 7 april komt de gemeenteraad bijeen om de twee wethouders te kiezen. Dan wordt ook beslist over het starten van een sollicitatieprocedure voor een vierde wethouder van buiten. Als D66 of de PvdA die wethouder alsnog willen leveren, dan wordt die procedure gestaakt. De derde EVB-wethouder wordt ook later benoemd.
Als de gemeenteraad op 7 april twee wethouders benoemt, dan treden de wethouders van het oude college terug.

Lennart van der Linden (EVB) luistert naar Arie Kooijman (GL).