Bevers bouwen burchten bij Heinenoordtunnel

BARENDRECHT – De aannemers die in 2023 beginnen aan de renovatie van de Heinenoordtunnel hebben er een zorg bij: rond de tunnel zijn beverburchten ontdekt.

De bevers hebben zich gevestigd op drie plaatsen rondom de tunnel. “De bevers kunnen tijdens de renovatie van de Heinenoordtunnel gewoon blijven zitten. Het gaat er vooral om dat we ze niet verstoren”, zegt ecoloog Jeroen Demmer in een nieuwsbrief van Rijkswaterstaat.

Eén van de burchten is ontdekt op het terrein van het bouwdok. De andere twee zijn gebouwd in de blusvijvers aan beide kanten van de rivier. Het bouwdok is volgens ecoloog Demmer een goede locatie voor een burcht.
"Het is dichtbij het bos, waar de bever voedsel vindt. Daarnaast zijn er weinig schommelingen in de waterstand. Ook kunnen de bevers vanaf hier gemakkelijk het water van de Oude Maas bereiken, waar ze nog meer voedsel kunnen vinden.” Hij is verbaasd over de beverburchten in de blusvijvers.

De burchten worden bewoond door twee of drie beverfamilies. Er worden nu maatregelen genomen om de bevers tijdens het werk zo min mogelijk te verstoren.

Tijdens de werkzaamheden is er nu extra aandacht voor het fietspad naast de tunnel. De bevers steken het fietspad over op weg naar de Oude Maas. Maar het fietspad wordt ook gebruikt door het werkverkeer van de aannemers.
Het werkverkeer gaat maximaal 15 kilometer per uur rijden. Dat moet voldoende zijn om aanrijdingen met bevers te voorkomen.


Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief. Elke donderdagochtend De Schakel en de best gelezen verhalen van de website in je postbus:

www.deschakelbarendrecht.nl/nieuwsbrief/aanmelden