EVB draagt eerste twee wethouders voor

BARENDRECHT - Echt voor Barendrecht (EVB) draagt Lennart van der Linden en Dirk Vermaat voor als eerste wethouders voor een nieuw te vormen college van B&W. Zij zullen deel uitmaken van een college van in totaal maximaal 4 wethouders.

Vandaag, donderdag 7 april om 17 uur, besluit de gemeenteraad over de voordracht. Indien de gemeenteraad hierover positief besluit, bestaat het college van B&W vanaf dat moment voorlopig uit drie personen: burgemeester Govert Veldhuijzen en de wethouders Lennart van der Linden en Dirk Vermaat.

Hiernaast wordt in deze raadsvergadering voorgesteld om de te benoemen hoeveelheid wethouders in de collegeperiode 2022-2026 terug te brengen naar maximaal 4. De functie van de huidige (vijf) wethouders vervalt zodra de gemeenteraad 50 procent van het maximaal vastgestelde aantal wethouders benoemt.

De zoektocht naar de invulling van een derde en vierde wethouder loopt momenteel nog. EVB voert momenteel gesprekken met geïnteresseerde kandidaten voor één van de posten.

"Hoe de vierde wethouderspost wordt ingevuld hangt af van de coalitievorming. EVB heeft aangegeven graag een coalitie te willen vormen met één of meerdere partijen. Deze kunnen dan een wethouder leveren. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan wordt door de gemeenteraad voor de vierde wethouderspost een externe kandidaat gezocht. Daarvoor wordt een profielschets opgesteld”, aldus EVB-fractievoorzitter Lennart van der Linden. De vierde wethouder zou verantwoordelijk moeten worden voor het sociaal domein, waaronder de WMO en jeugdzorg.

Belofte
De fractie van Echt voor Barendrecht wil met de wethoudersbenoeming haar eerste belofte aan de kiezer waarmaken: het aantal wethouders gaat terug van zes naar vier.
"Het terugbrengen van het aantal wethouders naar 4 was één van de tien speerpunten in het verkiezingsprogramma van Echt voor Barendrecht. Met het verminderen van het aantal wethouders bespaart de gemeente Barendrecht ca. 300.000 euro per jaar”, kondigt de fractie aan.