Sporthal in afwachting van vluchtelingen

BARENDRECHT - Sporthal Waterpoort aan het Middeldijkerplein is een van de drie crisisnoodopvanglocaties in de regio Rotterdam Rijnmond voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. 

De sporthal staat sinds enkele weken ‘stand-by' om meteen in gebruik genomen te kunnen worden als dit nodig is. Burgemeester Veldhuijzen heeft de gebruikers van Sporthal Waterpoort laten weten dat zij de komende periode nog geen gebruik kunnen maken van de ruimte en de faciliteiten van de sporthal. 
"Ik betreur dat u de komende periode geen gebruik kunt maken van de sporthal, maar hoop tegelijkertijd op uw begrip voor de maatregel in deze noodsituatie”, aldus de burgemeester. "Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt. Vooralsnog kunnen we hierover dan ook geen duidelijkheid geven”.

Drie dagen 
Onze regio telt drie crisisnoodopvanglocaties: De Wielewaal in Rotterdam, De Wissel in Ridderkerk en sporthal Waterpoort in Barendrecht. Een crisisnoodopvanglocatie is bedoeld als doorstroomlocatie. Vluchtelingen verblijven hier in principe maximaal drie dagen. Daarna worden ze overgebracht naar een plek waar zij langere tijd kunnen verblijven.
Vluchtelingen uit Oekraïne die een beroep doen op de opvang in onze regio krijgen eerst een plek in De Wielewaal in Rotterdam. Sporthal De Wissel en sporthal Waterpoort zijn zogenaamde ‘overstroomlocaties'. Dit houdt in dat hier alleen vluchtelingen worden opvangen op het moment dat de plekken in De Wielewaal allemaal bezet zijn. Burgemeester Veldhuijzen: "Het is nog onduidelijk hoe de situatie in Oekraïne zich gaat ontwikkelen en wat dat gaat betekenen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in ons land. Het is daarom belangrijk deze extra noodopvanglocaties klaar te hebben staan, om in geval van nood, onnodig tijdverlies te voorkomen.”
De gemeente is eveneens gestart met het voorbereiden van het inrichten van locaties voor kort en doorlopend verblijf. Denk hierbij aan leegstaande woningen en kantoorpanden.
Verschillende gastgezinnen hebben zich aangemeld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ook hebben verschillende inwoners zich aangemeld als tolk. Ook komt er een schakelklas voor onderwijs aan Oekraïense kinderen.