Vroege Vogelexcursie

HEERJANSDAM - Op vrijdag 15 april houdt Stichting Natuurbeheer Waalbos een vroege vogelexcursie in het Waalbos.
In de ochtend zingen de zangvogels om hun territorium af te bakenen en een partner te lokken. Na het vinden van een partner start de broedtijd en wordt het territorium beschermd tegen soortgenoten. Het territorium voorziet het gezin van voldoende insecten om hun jongen groot te brengen. In de vroege ochtend zijn de zangvogels daarom veelal goed te zien en te horen. In het Waalbos broeden: groenlingen, puttertjes, kneutjes, heggemussen, roodborsten, blauwborsten, zanglijsters, de tjiftjaf en de fitis. Later in het seizoen komen ook de rietzangers, bosrietzangers, de kleine karekiet en de grasmus daar ook nog bij.
Op de weilanden broeden op dit moment verschillende kieviten en tureluurtjes. Zij broeden juist vaak dicht bij elkaar zodat ze samen eventueel vijanden (meeuwen en kraaien) kunnen verjagen.
De excursie start om 7 uur vanaf het parkeerterrein aan de Waalweg, achter het parkeerterrein van Ross Lovell in Rijsoord. Deelname is gratis, donatie welkom. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@onswaalbos.nl

Voorleeslunch met Marjan Berk

BARENDRECHT - Op vrijdag 22 april is schrijfster Marjan Berk te gast in Bibliotheek 't Plein in Carnisselande. Zij komt voordragen uit haar eigen werk tijdens een gezellige Voorleeslunch.
Marjan Berk (1932) is een veelzijdige schrijfster voor theater, cabaret en televisie, zoals Vrouwenvleugel. In 1981 had Marjan al haar eerste boek geschreven: Nooit meer slank. Zij werd breed bekend door haar columns in Margriet en het AD.
De bibliotheek serveert broodjes, verse sapjes en een toetje na, verzorgd door restaurant De Wensboom. De voorleeslunches zijn een initiatief van Bibliotheek 't Plein in Carnisselande en Samen Ouder Worden en zijn gratis toegankelijk. Aanmelden kan via de website: www.debibliotheekaanzet.nl/activiteiten/ of bij de balie in 't Plein.