Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun dochters. (foto: RVD / Mischa Schoemaker)
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun dochters. (foto: RVD / Mischa Schoemaker) Foto: MISCHA SCHOEMAKER

Koningsdag in Barendrecht en Heerjansdam

BARENDRECHT

Aubade
Sinds jaren vindt de aubade op Koningsdag plaats in de Oude Dorpskern. Aanvang 9 uur.
Zeven jaar geleden zochten deelnemers en publiek beschutting voor het slechte weer in de Dorpskerk. Dat is de organisatie en met name de burgemeester zo goed bevallen dat deze toevluchtsplaats ook dit jaar weer gekozen is. Dit oudste gebouw van Barendrecht is de laatste jaren, naast godshuis, ook het culturele centrum van Barendrecht geworden, waar Harmonievereniging Barendrecht graag de optredens verzorgt die in deze tijd van het jaar weer ruim voor handen zijn.
Dit jaar zal op koningsdag ook weer een directe beeldverbinding zijn naar de kerk vanaf het grasveld vóór de toren waar de scoutinggroepen de vlaggen zullen hijsen.
Het AspirantenOrkest van Harmonievereniging Barendrecht zal de instrumentale bijdrage verlenen bij de aubade in de kerk. De bezoekers kunnen meezingen met de traditionele en eigentijdse koningsdagliederen ten gehore brengt. Als gastoptreden zullen een aantal kinderen van Kids Bizz een aantal liedjes zingen.

Oude Dorpskern
Na veertig jaar is er een wisseling in de organisatie van Koningsdag in Barendrecht. Mariane Jack, René Okkerse en Angelique Buik-Franken zijn de nieuwe gezichten van Oranjevereniging Juliana. Ze hebben een programma samengesteld dat de tradities van het vorige bestuur voortzet.
Op Koningsdag is de Oude Dorpskern voorzien van een braderie en een vrijmarkt voor de kinderen.
Kramen zijn te reserveren via het formulier op de website van de Oranjevereniging. Kies bij het invullen voor ‘braderie’. Een kraam kost 30 euro.
De vrijmarkt vind plaats op het gazon van de Dorpskerk, deze plaatsen zijn alleen beschikbaar voor kinderen onder de 15 jaar. Deze markt is inmiddels volgeboekt.
De Snuffelmarkt van de Dorpskerk aanwezig, zowel buiten met twee kramen als binnen in de eigen ruimte. Open van 10 tot 16 uur. Er zijn authentieke spullen en schilderijen te koop.

Middenbaan
Op de Middenbaan wordt op Koningsdag, woensdag 27 april, een kindervrijmarkt gehouden. Deze duurt van 10 tot 16 uur. Wie op een kleedje spulletjes wil verkopen, stuurt een mailtje naar koningsdagmiddenbaan@gmail.com. Er is maar een beperkt aantal plaatsen.
Op de Middenbaan plaatsen 26 winkeliers van 10 tot 16 uur een kraam met aanbiedingen. De horeca is deze dag ook open. De activiteiten op Koningsdag trekken altijd veel bezoekers. De winkeliers vragen mensen daarom om te voet of op de fiets te komen.

Kermis
Op het Binnenhof, het plein voor het gemeentehuis, is deze dag de kermis voor het laatst geopend. Er zijn  attracties zoals crash centre met spectaculaire lichtshow, Europe flyer, tiki jumper, ralley of dance, tropicana, break dance, wipe out, potato twister, draaimolen en central park. Zoals altijd staan op de kermis de traditionele kermisspellen zoals de grijpkranen en muntenschuivers en voor de kleintjes onder andere eendjes vissen en touwtje trekken en de vele andere spellen die bij de kermis horen. Nieuw dit jaar, pink date waar super grote knuffels te winnen zijn. Ook kan er weer suikerspin gehapt worden, oliebollen en snoep horen er natuurlijk bij.

Smitshoek
Op het sportpark van VV Smitshoek worden natuurlijk weer kinderspelen gehouden. Deze duren van 13.30 tot 16.30 uur en zijn bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 15 jaar. Spelletjeskaarten zijn te koop voor 3 euro. De kinderen hebben hiermee een keuze uit een veertig spelletjes.
Na de kinderspelen kunnen de kinderen van 17 tot 18 uur hun spulletjes verkopen of kopen op de kindervrijmarkt. In de kantine van vv Smitshoek is van 16 tot 20 uur een optreden van zangeres Annemarie Boekelman.

Radio
Exxact Barendrecht viert Koningsdag samen met alle Barendrechters. Met een uitgebreide programmering van 7 uur tot middernacht is er plek voor iedereen. Van 10 tot 11 uur wordt Koningsdag officieel geopend in de studio, gepresenteerd door Sebastiaan van Mill. Hij zal van alles vertellen over deze viering en welke activiteiten er zijn. Van 13 tot 18 uur wordt de Koningsdag top 50 live uitgezonden en gepresenteerd door Ed Verhage, Erik Deutz en René Toonen.
De verslaggevers staan gedurende de hele dag klaar om naar activiteiten toe te gaan. Wie iets leuks organiseert, kan een mail sturen naar redactie@exxact.nl .
Exxact Barendrecht is op de kleedjesmarkt in de Oude Dorpskern aanwezig met een eigen kraam. Bij de kraam geeft Exxact bezoekers de kans om kennis te maken met de omroep. “Wij laten Barendrechters kennis maken met de verschillende divisies van Exxact Barendrecht: informatief, cultuur en ontspanning.” Aldus redacteur Ida Franken. “Er worden Oud-Hollandse spelletjes zoals sjoelen gespeeld en je kan er prijzen winnen!”

Bethelbazar
Op Koningsdag wordt begonnen met de verkoop van een selectie van de ingezamelde spullen voor de Bethelbazar. Vrijwilligers van de Bethelbazar bemensen op Koningsdag een kraam in het oude centrum van Barendrecht. De kraam komt tegenover de Bethelkerk te staan. In de kraam worden o.a. boeken, zelfgemaakte sieraden en antiek verkocht voor vier goede doelen.
Vanaf vrijdag 1 april worden op het plein bij de Bethelkerk spullen ingezameld voor de Bethelbazar. De Bethelbazar wordt op 20 en 21 mei gehouden. In de aanloop naar de Bethelbazar levert de verkoop op Koningsdag ruimte op in de containers bij de Bethelkerk, waar op de vrijdagavonden van 22 april, 29 april, 6 mei en 14 mei tussen 19 en 20.30 uur ook weer spullen ingezameld worden.
De vier goede doelen waar de Bethelbazar dit jaar geld voor inzamelt zijn: Stichting Welzijn kinderen van Bal Anand (India), Kerk in Actie, project Renacer, (hulp aan Venezolaanse vluchtelingen in Colombia), Stichting Khaki fonds, (Onderwijs voor weeskinderen in Soedan en Congo) en Stichting Present Barendrecht.
Voor informatie over de Bethelbazar; Leen Pot: 06-39894138.

HEERJANSDAM

Oranjevereniging Heerjansdam bestond vorig jaar 85 jaar. Alle reden dus om dit jaar flink uit te pakken. Er wordt een feesttent geplaatst op de Groenstrook.
Op vrijdag 22 april is er een concert door EMM. Aanvang 20 uur.
Op zaterdag 23 april zijn er twee activiteiten. Van 15 tot 16.30 uur is er een kinderdisco. Van 20.30 tot 1 uur is er het Oranjefeest.
Op zondag 24 april is er van 11 tot 14 uur een tentdienst.
Op maandag 25 april is er van 19.30 tot 1 uur darten en klaverjassen.
Op dinsdag 26 april is er in de vooravond van Koningsdag een playbackshow. Deze duurt van 20 tot 1 uur. Jong en oud kan zich aanmelden via : info@ovheerjansdam.nl

Koningsdag start op woensdag 27 april om 9.15 uur met vlaghijsen. Van 10 tot 12 uur zijn er kinderspelen. Van 10.30 tot 17 uur zijn er diverse buitenactiviteiten. De kindervrijmarkt begint om 10.30 uur.
Van 10.30 tot 12 uur zijn er demonstraties van de brandweer. Om 11 uur start een tennisclinic door TV Heerjan.
’s Middags zijn er van 12 tot 16 uur rondritten met de Kindertrein. Van 12 tot 18 uur is er non stop straattheater. Vanaf 13 uur is er een kinderprogramma. Tenslotte is er van 16 tot 21 uur het keuveluur.

Foto's

Grote foto: Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun dochters. (foto: RVD / Mischa Schoemaker)
Kleine foto: Het inzamelen van spullen voor de Bethelbazar.

Het inzamelen van spullen voor de Bethelbazar.