Nieuwbouw aan de Binnenlandse Baan.
Nieuwbouw aan de Binnenlandse Baan. Foto:

Rekenkamer: Huizenprijzen en inkomens groeien uiteen

BARENDRECHT - De verhouding tussen vraag en aanbod op de Barendrechtse woningmarkt verslechterde sinds 2015. Dat constateert de Rekenkamer Barendrecht in haar rapport ‘Bouwen in balans’.

Tegenover een stijging van het al relatief hoge percentage dure woningen binnen de totale woningvoorraad, stond een daling van het percentage ‘hoge’ inkomens. Tegelijkertijd bleef de bouw van woningen in het sociale segment achter bij de doelstellingen. Het woonbeleid van de gemeente heeft dus niet bijgedragen aan meer evenwicht, concludeert de rekenkamer.

De rekenkamer onderzocht hoe en in welke mate het woonbeleid van de gemeente Barendrecht heeft bijgedragen aan een betere aansluiting tussen vraag en aanbod op de lokale woningmarkt. Vraag en aanbod verwijzen naar de inkomenscategorieën en de daarbij passende woningwaarde of huurprijs.

Verkeerde prikkel

De prijsstijgingen op de woningmarkt zijn een landelijk fenomeen. “Het Barendrechtse woonbeleid heeft deze situatie niet kunnen verzachten. In de woonvisie schatte de gemeente de vraag naar goedkope woningen opvallend laag in en die naar dure woningen juist hoog. Het gevolg: het woonbeleid was vooral gericht op de bouw van woningen in het dure segment, terwijl een prikkel ontbrak om goedkope en betaalbare woningen te bouwen. Tussen 2015 en 2020 bestond 17 procent van de nieuwbouw uit sociale huurwoningen. Daarmee is de doelstelling van 25 procent niet gehaald, wat op zichzelf al krap was gezien de vraag naar deze woningen”, aldus de rekenkamer.

Gaandeweg is de gemeente zich actiever gaan opstellen binnen het woondossier. Zo zet Barendrecht sinds 2019 een ‘Verordening middeldure huur’ in om de bouw van woningen in het middensegment te kunnen afdwingen. Bij de bouw van zo’n 3.200 woningen in de Stationstuinen, wil de gemeente voor alle middeldure koopwoningen een zelfbewoningsplicht opleggen.

Reactie

Echt voor Barendrecht (EVB) deelt de kritiek van de rekenkamer. “Al sinds 2018 vraagt EVB om nieuw beleid op het gebied van betaalbaar wonen. We wilden meer aandacht voor de bouw van betaalbare (starters)woningen. Helaas is het college hier in de periode 2018-2022 niet op ingesprongen.” Fractievoorzitter Miranda Mes:” Ondanks vele verzoeken om nieuw beleid op het gebied van betaalbaar wonen, bleef de gemeente de afgelopen jaren te afwachtend. Het gevolg hiervan is dat de markt (peper)dure woningbouwplannen heeft ontwikkeld. Wij willen dat de gemeente veel meer de leiding neemt richting ontwikkelaars en meer betaalbare woningen afdwingt. De tijd dat er vooral gebouwd wordt voor hoge inkomensgroepen is nu echt voorbij.”

EVB ziet een grote uitdaging voor het nieuwe college om op creatieve wijze te bekijken hoe het beste met de schaarse grond in Barendrecht kan worden omgegaan. Mes: ”Op resterende bouwlocaties zoals Vrouwenpolder/Lagewei, de Koedoodzone en andere kansrijke locaties moeten voortvarend nieuwe woningen worden gerealiseerd.”