Coks Laban ging mee naar boven om de haan op de toren te plaatsen. .
Coks Laban ging mee naar boven om de haan op de toren te plaatsen. . Foto:

Kerk 510 jaar oud en in topconditie

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – De Dorpskerk viert deze week dubbel feest. Maandag bestond Barendrechts oudste gebouw precies 510 jaar. Bovendien is de restauratie van de toren voltooid.

De toren van de kerk stond wekenlang in de steigers. Dat was nodig voor het schilderen van het houtwerk en de galmborden. Bovendien werd het metselwerk opnieuw gevoegd. De aansluiting van de loodslabben op het dak bleek niet goed meer. Dat was een tegenvaller, maar werd direct hersteld.

Als kers op de taart is het kruis op de toren gerestaureerd. De haan en de bol werden opnieuw verguld. Het uurwerk loopt weer op tijd. Daarvoor zorgen nieuwe aandrijfassen.

Twee mensen speelden bij de restauratie van de toren een bijzondere rol. Olette Smits gaf het boekje ‘Van hart tot hart’ uit. Met de opbrengst kon het vergulden van de haan grotendeels worden betaald.
De 90-jarige Coks Laban kwam als gemeentelid en buurtbewoner kijken naar het terugplaatsen van de haan op de toren. “Mag ik mee naar boven? Ik wil de haan op mijn Dorpskerk zetten”, vroeg ze. Dat mocht. Zo werd zij in een bakje samen met een medewerker van de aannemer en de vergulde haan naar boven gehesen.

“De toren is weer in een pico bello staat”, zegt kerkrentmeester Simon Hoek trots. Hij noemt de klus die de afgelopen maanden werd geklaard ‘de kroon op tien jaar restauratiewerk’. Sinds het 500-jarig bestaan in 2012 zijn onder meer het voegwerk van de muren, het historische houtwerk en het orgel gerestaureerd.

“De kerk is helemaal klaar voor een volgende generatie. Maar bij een meer dan 500 jaar oud gebouw weet je natuurlijk nooit wat je tekenkomt”, zegt Hoek nuchter.
Het restauratiewerk is betaald met geld dat de kerk hiervoor heeft gereserveerd, subsidie van het Rijk, de opbrengst van de Snuffelmarkt en de tegemoetkoming van de gemeente in verband met stoppen van Afval Loont. Ook was er steun van de Vrienden van de Dorpskerk

Er is de komende maanden aandacht voor het 510-jarig bestaan van de kerk. De Dorpskerk pakt minder groot uit dan tien jaar geleden, maar heeft toch het een en ander te bieden. Afgelopen zondag was er een bijzondere kerkdienst. In de herfst verschijnt er een boek. Er zijn dan ook enkele feestelijke bijeenkomsten met mensen die betrokken waren bij de restauratie. Er wordt een dag gehouden voor vrijwilligers. Ook wordt gedacht aan een ‘reünie' voor Barendrechters die in het verleden betrokken zijn geweest bij de Dorpskerk of bij activiteiten van de kerk. Tenslotte wordt de website van de kerk vernieuwd.
www.dorpskerkbarendrecht.nl