Nancy Teuben in het lokaal van de Satellietklas: 'Dit is hoe passend onderwijs zou moeten zijn'.
Nancy Teuben in het lokaal van de Satellietklas: 'Dit is hoe passend onderwijs zou moeten zijn'. Foto:

Onzekere toekomst voor Satellietklas

door Arco van der Lee
BARENDRECHT – Voor leerlingen die op school niet begeleid kunnen worden, is er dit schooljaar de Satellietklas. Het is een succesvol initiatief op de grens van onderwijs en zorg. Maar of de klas na de zomer voortgezet wordt, is nog niet zeker.

De Satellietklas heeft een lokaal bij Jeugdplein Can op het Middeldijkerplein. Deze praktijk is opgezet door Nancy Teuben. Zij is medisch gedragswetenschapper en werkte ook als remedial teacher in het onderwijs. Jeugdplein Can is gevestigd in het pand waar voorheen de politie en andere hulpdiensten hun kantoor hadden.

Nancy Teuben en haar collega’s werken al langer met kinderen het op school moeilijk hebben. “Op het Dalton Lyceum Barendrecht wordt sinds een paar jaar gewerkt met ‘structuurklassen’. Heel veel leerlingen hoefden daardoor niet door te stromen naar het speciaal onderwijs”, vertelt Teuben. Deze klassen zijn er nog steeds.

Voor leerlingen die op school totaal vastlopen, is er nu de Satellietklas. “De klas hoort bij Dalton of bij Portus Groene Hart en de leerlingen ervaren dat ook zo. We werken samen met het zorgteam van de school. Daar komen ook de toetsen vandaan”, legt Nancy Teuben uit.
In de Satellietklas zitten kinderen met uiteenlopende problemen, die leiden tot leerstoornissen. Het varieert van kinderen met dislexy tot kinderen met niet aangeboren hersenletsel, als gevolg van een ongeval of bestraling. “Sommige leerlingen zijn al toegelaten tot het speciaal onderwijs. Maar het kan wel een jaar duren voordat daar plaats is. In plaats van thuiszitten, zitten ze nu hier.”
Ze noemt als voorbeeld een meisje dat twee jaar thuis op haar kamer heeft gezeten, maar nu hier les krijgt. “Dat ze hier zit is een enorme overwinning.”

Opvallend veel leerlingen in de Satellietklas hebben een hoog IQ, merkt Nancy Teuben. Door hun andere manier van denken, lopen ze op school vast.

Dit schooljaar vangt de Satellietklas 21 leerlingen op. Ze volgen hier minimaal twee dagen per week onderwijs. Per dagdeel is er ruimte voor 8 tot 10 kinderen. Alle leerlingen komen van het Dalton Lyceum Barendrecht en Portus Groene Hart. Voor elk kind wordt een plan gemaakt. “Dit is hoe passend onderwijs zou moeten zijn. Het is helemaal kind-gericht. De ouders en de kinderen zijn heel positief. Ouderen hebben ineens weer het gevoel dat hun kind een diploma gaat halen.”

Toekomst
Een knelpunt bij het project is de financiering. De Satellietklas is zowel onderwijs als jeugdzorg. Dat maakt het onduidelijk waar het geld vandaan moet komen. Portus Groene Hart en het Dalton Lyceum Barendrecht hebben voor dit jaar de klas mogelijk gemaakt. “De scholen hebben lef getoond door dat te doen. Er is echt gevochten voor deze klas”, weet Nancy Teuben.

En nu? “Dat is voor mij een raadsel”, zegt Nancy Teuben. “Er moet wel financiering komen om dit te blijven doen.” Daarbij is geld van de scholen en van de gemeente nodig.
“Het is een project waar de scholen en Barendrecht trots op kan zijn. Ik werd benaderd door ouders uit Zoetermeer. Die kinderen kunnen we hier niet kwijt. Maar het geeft wel aan dat dit in heel Nederland speelt.”


Feestelijke preview avond in theater Het Kruispunt

BARENDRECHT - Op vrijdag 17 juni presenteert Theater het Kruispunt tijdens De Tip alvast wat acts en artiesten die in seizoen 2022 - 2023 te zien zijn.
Directeur Chantal Kradolfer, is verheugd om het nieuwe programma te kunnen presenteren na twee roerige jaren waarin de theaterdeuren vooral gesloten waren. Van peuter- kleuterochtend tot aan de grootste shows, van jonge talenten tot aan de bekendste namen en van intieme muziekvoorstellingen tot aan swingende concerten. En niet te vergeten de beste films. In seizoen 2022 - 2023 komt het allemaal weer voorbij.
Kaarten voor De Tip zijn te koop via www.
theaterhetkruispunt.nl/detip

Richard Groenendijk is te zien tijdens De Tip. (foto: Roy Beusker)