Oppositie stelt vragen over afvalbeleid

BARENDRECHT - “Het gaat goed met het afvalbeleid in Barendrecht”, stelt gemeenteraadslid Arie Kooijman (GroenLinks). “Barendrecht heeft de laatste jaren flinke stappen gezet met het terugdringen van de hoeveelheid restafval. Het gebruik van containers heeft daar flink bij geholpen. Per 1 januari 2022 is het variabele systeem in gegaan. Het gevolg is dat minder betaalt als je het afval scheidt en daardoor minder restafval produceert. Doe je dat niet dan doe je jezelf tekort. Je betaalt dan meer.”
GroenLinks is benieuwd naar de recente resultaten van het scheiden van afval in Barendrecht. Arie Kooijman stelde daarom schriftelijke vragen aan het nieuwe college over het 1e kwartaal van 2022. Wethouder Vermaat schreef terug dat In deze periode 25 procent minder restafval werd opgehaald dan in dezelfde periode vorig jaar. De hoeveelheid gft ( groenten, fruit en tuinafval) nam met 27 procent toe.
GroenLinks concludeert onder meer dat er minder gft in het restafval is terecht gekomen en meer apart gft is ( groen bak) ingeleverd. “Ongetwijfeld heeft het te maken met het pasjessysteem dat het aantal klepbewegingen telt. De vermindering van het restafval is goed voor de portemonnee van onze inwoners en goed voor het milieu. Voor het laten verbranden van restafval betaalt Barendrecht de hoofdprijs omdat het rijk dat steeds zwaarder belast. Minder restafval betekent minder kosten. Minder verbranden betekent ook minder CO2 uitstoot. En daar is het allemaal begonnen”, aldus Kooijman.

GroenLinks, CDA en VVD hebben samen een aantal vragen gesteld aan het college over het afvalbeleid. Ze willen onder meer weten wat het afschaffen van het betalen per klepbeweging betekent voor het principe ‘de vervuiler betaalt’. Ook willen ze weten hoe het college de hogere kosten gaan dekken die ontstaan als het betalen per klepbeweging wordt afgeschaft.


Boom van het jaar

REGIO - De provincie Zuid-Holland is op zoek naar ‘De boom van het jaar'. Welke boom met een verhaal, verdient deze titel? Aanmeldingen via www.deboomvanhetjaar.nl.