Levien de Kam en Nelleke van der Meer tonen de poster die op veel plaatsen wordt opgehangen.
Levien de Kam en Nelleke van der Meer tonen de poster die op veel plaatsen wordt opgehangen. Foto:

Elvis en Cash klinken in de Bethelkerk

door Arco van der Lee

BARENDRECHT - Muziek van Elvis Presley en Johnny Cash klinkt niet elke zondag in de Bethelkerk. Wel op 29 mei als hier de popdienst ‘Stairway to Heaven’ wordt gehouden.

Nelleke van der Meer, Ans van der Wel en Levien de Kam zitten in de commissie die de jaarlijkse Top 2000 kerkdienst organiseert. Die moest in januari worden afgelast. “De voorbereiding was klaar, de band had al geoefend en we hadden er zo’n zin in. Maar helaas ging er een streep door”, zegt Nelleke van der Meer. “Omdat het anders zo lang duurt voordat er weer iets is houden we nu een soortgelijke dienst.” 

Er werd contact gezocht met de predikanten Piet van Die en Fred Omvlee. Die waren bereid om mee te werken.
Piet van Die is bekend van diensten met muziek van Johnny Cash. In 2019 was er een druk bezochte Johnny Cash dienst in de Dorpskerk.
Fred Omvlee houdt Elvis-diensten. Hij is één van de grondleggers van de Top2000 kerkdiensten, die tegenwoordig in het hele land gehouden worden.

Op basis van hun Johnny Cash en Elvis Presley kerkdiensten hebben Piet van Die en Fred Omvlee nu een popmuziek dienst samengesteld. Daarin komt ook muziek van andere artiesten langs, zoals Lou Reed, Bob Dylan en de Nederlandse Nick en Simon. De twee predikanten zijn op zoek naar links tussen popliedjes en geloof. Dat levert altijd weer verrassingen op. 

“Normaal werken Piet van Die en Fred Omvlee niet samen aan één dienst. Ze zien het als een uitdaging”, weet Nelleke van der Meer. 

Voor de live muziek zorgt de band Rising Clouds, die vaak samen met Fred Omvlee optreedt. Omdat 29 mei de zondag na Hemelvaartsdag is, lag het motto ‘Stairway to Heaven’ voor de hand. Levien de Kam: “De teksten worden via de beamer geprojecteerd. Dus iedereen mag lekker meezingen.”

De ervaring met de Top2000 diensten is dat er vooral dertigers, veertigers en vijftigers op af komen. Wellicht dat die ook deze keer komen. “Mijn kleinkinderen zijn ook dol op dit soort muziek”, zegt Ans van der Wel. “Dus jongeren, die van tijdloze goeie muziek houden mét inhoud, zijn ook van harte welkom”, besluit Levien de Kam. 

Voor de volgende Top2000 is de voorbereiding al voor een groot deel gedaan. Het draaiboek van afgelopen januari ligt er immers nog. Voor de liefhebbers: die dienst staat gepland voor zondag 8 januari 2023 om 19 uur in de Bethelkerk. Het thema is ‘Viva la Vida’. 

De popkerkdienst ‘Stairway to Heaven wordt op zondag 29 mei gehouden in de Bethelkerk. Aanvang 15.30 uur. De toegang is vrij, wel is er een collecte voor de onkosten. Na de popdienst is er in de grote zaal naast de kerk nog een afterparty met nog meer live muziek onder het genot van een hapje en drankje’.
De diens is ook live en later te zien via het Youtube-kanaal van de Bethelkerk.


Programma Bethelbazar op 20 en 21 mei

BARENDRECHT – Op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei is er, na 2 jaar alternatieve verkoopactiviteiten, weer een echte Bethelbazar voor vier goede doelen.
Vrijdag om 19 uur gaan de hekken open bij het parkeer terrein van de Bethelkerk, Schaatsbaan 1, en start de verkoop.
Niet alles kan vrijdag al geplaatst worden, zaterdagmorgen vroeg worden de voorraden op de kramen weer aangevuld. Zodoende is het aanbod zaterdag minstens zo interessant als vrijdagavond.

Vrijdag avond
19 - 21 uur Buiten: Tweedehands markt, planten, zelfgemaakte limonade, groente en fruit. Binnen: Winkel van Sinkel, verkoop van koffie, thee, zelfgebakken taart, hapjes en drankjes; Rad van avontuur met leuke en lekkere prijzen.

Zaterdag overdag
10 - 16 uur Buiten: Tweedehands markt, planten, zelfgemaakte limonade, groente en fruit
11 - 14 uur Buiten: poffertjes, ijs, broodjes
10 - 16 uur Binnen: Winkel van Sinkel met nieuwe artikelen, antiek en curiosa, stoffen, zelfgemaakte sieraden, jam en andere crea artikelen. Verkoop van koffie, thee, zelfgebakken taart, hapjes en drankjes

Zaterdag avond
20.30 - 22.30 Binnen: Rad van avontuur met leuke en lekkere prijzen. Verkoop van koffie, thee, zelfgebakken taart, hapjes en drankjes

De opbrengst van al deze verkoop en andere geldwervingsactiviteiten komt ten goede aan: Stichting Welzijn kinderen van Bal Anand (India), Kerk in Actie, project Renacer, (hulp aan Venezolaanse vluchtelingen in Colombia), Stichting Khaki fonds, (Onderwijs voor weeskinderen in Soedan en Congo) en Stichting Present Barendrecht.