Eén van de volgeladen bussen.
Eén van de volgeladen bussen. Foto:

Hulpgoederen uit regio op weg naar Oekraïne

REGIO - Vrijdagmorgen vertrekken zes grote bestelbussen met hulpgoederen naar Polen. De spullen vinden vandaar hun weg naar Oekraïne.
De bussen vervoeren een deel van de opbrengst van inzamelacties die de afgelopen weken in Barendrecht, Ridderkerk en andere gemeenten in de regio zijn gehouden. De Veiligheidsregio had daarvoor onder meer haar brandweerkazernes opengesteld.
De hulpgoederen bestaan uit houdbare levensmiddelen en verzorgingsartikelen, en daarnaast uit diervoeders en benodigdheden voor het houden van dieren, zoals benches voor honden en katten. Per bus gaan er zo'n 1200 kilo aan spullen richting Polen.
Het hulptransport over een afstand van duizend kilometer wordt uitgevoerd door twaalf vrijwilligers, onder wie oud-politiemensen en leden van de brandweer. Ze rijden naar Dobromierz en Piotrków Trybunalski, waar de spullen worden uitgeladen voor verder transport naar Oekraïne.
,,Heel veel mensen en bedrijven hebben gul aan deze actie meegewerkt'', zegt Amanda van Kuijk, wijkbrandweervrouw in Barendrecht en een van de initiatiefneemsters. ,,Dat is fijn want door de oorlog is er in Oekraïne een groot tekort aan deze spullen. Het gaat om alledaagse dingen, zoals rijst, pasta en knakworstjes, maar ook om tandpasta, shampoo en maandverband.''