Betalen per klepbeweging 'omstreden'

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Het is onmogelijk om een afvalbeleid te ontwikkelen waar iedere inwoner van Barendrecht 100 procent tevreden mee is. Dat schrijft wethouder Dirk Vermaat (EVB) in antwoord op vragen van VVD, CDA en GL.

Ook het nieuwe college is het eens met het principe ‘de vervuiler betaalt’. Maar volgens Vermaat is het ‘een omstreden standpunt’ dat dit van toepassing is op het betalen per klepbeweging.

“Huishoudens die eens per week een zakje afval aanbieden van 2 kilogram betalen per klepbeweging evenveel als huishoudens die eens per week een zak afval van 20 kilogram in een container doen. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ gaat in dit voorbeeld duidelijk niet op”, stelt Vermaat.

De wethouder is het niet met de vragenstellers eens dat het afschaffen van het betalen per klepbeweging voor de inwoners leidt tot hogere kosten. “Aspecten als gebruiksgemak, draagvlak onder inwoners en het aanzicht van de buitenruimte spelen ook een belangrijke rol. Het college zal de komende tijd voorstellen doen om meer balans aan te brengen in voorgenoemde aspecten.”

Afschrijving

Voor het betalen per klepbeweging zijn de ondergrondse containers voorzien van technische voorzieningen. De vragenstellers willen weten wat de kosten zijn van de versnelde afschrijving hiervan.

Vermaat wijst er in zijn antwoord op dat er al voor de verkiezingen weerstand was tegen het betalen per klepbeweging. Toch heeft het vorige college dit doorgezet.

“Dat daardoor geld is verspild is aannemelijk. Dat kan overigens geen verrassing zijn. Daar is de afgelopen jaren meerdere malen door een minderheid van uw gemeenteraad nadrukkelijk op gewezen. We gaan er van uit dat ook de komende tijd over de eventuele verspilling in uw gemeenteraad zal worden gediscussieerd en dat daarover een wijs oordeel wordt geveld”, aldus wethouder Vermaat.

De wethouder gaat door met het tegengaan van bijplaatsingen naast afvalcontainers. “Want minder bijplaatsingen leidt tot minder kosten en minder ergernis bij bewoners.”