Cor Brons: ‘Je moet er mee geboren worden’.
Cor Brons: ‘Je moet er mee geboren worden’. Foto:

'Hoe meer stempels, hoe beter het is'

BARENDRECHT – De Vereniging van Postzegelverzamelaars Barendrecht kijkt weer naar de toekomst. Na twee stille jaren kunnen de leden elkaar weer ontmoeten. Maar het is nog wel spannend waar de bijeenkomsten gehouden kunnen worden als het Trefpunt wordt verbouwd.

De 56 jaar oude vereniging wordt weer geleid door Cor Brons, die al eerder 16 jaar voorzitter was. Tijdens de corona periode overleed in 2021 voorzitter Frits den Hoedt. Cor Brons (‘ik ben fanatiek lid’) besloot zich beschikbaar te stellen voor deze functie. “Ik ben 84, dus dat moet nog kunnen. Ik voel me goed en op deze manier heb ik wat te doen”, zegt hij. Bijzonder is dat Brons is 1966 één van de oprichters was van de vereniging. In totaal zijn vijf van de oprichters nog steeds lid.

De Vereniging van Postzegelverzamelaars heeft een vrij stabiel aantal leden. Dat waren er eind 2021 112 leden, waarvan enkele nieuwkomers. Dat laatste is vrij bijzonder, want veel postzegelverenigingen hebben te maken met een dalend ledental.
“We zijn een ouwe mannenvereniging”, constateert de voorzitter met een glimlach. “We hebben wel enkele vrouwelijke leden, maar dat zijn er niet veel. En de jeugd? Mijn zoon is 51, de secretaris 53 en de penningmeester 54. Dat zijn onze jongeren. De rest is boven de zestig.”
Het aantrekken van de jeugd is niet makkelijk, erkent Cor Brons. “Je moet er mee geboren worden. Ik heb het geërfd van mijn vader. Mijn zoon doet het ook, die heeft het geërfd van mij.” Zelf verzamelde hij lang de eerste Nederlandse postzegels. Die verzameling heeft hij verkocht. “Ik verzamel nu alleen nog maar rariteiten. Bijvoorbeeld een brief die uit Brussel is verzonden en in Tokio is terechtgekomen. Hoe meer stempels er op staan, hoe beter het is.”
Tijdens de coronatijd konden er geen verenigingsavonden worden gehouden. Het 55-jarig bestaan kon niet worden gevierd. Het clubblad Franco bleef wel verschijnen. Ook waren er rondzendingen van postzegels en schriftelijke veilingen. Het zorgde ervoor dat het onderlinge contact bleef bestaan.
Nu zijn alle activiteiten van de vereniging weer gestart. Elke derde vrijdag van de maand (behalve juni en juli) is er een ledenavond, die door zo’n veertig mensen wordt bezocht. Er wordt op zo’n avond ook een veiling gehouden. Drie of vier keer per jaar is er een beurs.

Voor de toekomst verwacht Cor Brons dat het aantal postzegelverzamelaars verder zat teruglopen. Maar de veilingen blijven nog veel belangstelling trekken. Ook is er een levendige handel via internet. De gewone postzegels zijn de afgelopen jaren trouwens flink in waarde gedaald. Maar de topstukken houden hun waarde.

Voor de Barendrechtse vereniging is het belangrijk dat er een ruimte blijft voor de bijeenkomsten. Brons: “Wij zijn nu onderhuurder van de harmonie in het Trefpunt. Omdat het Trefpunt verbouwd gaat worden, zijn we bezig om een andere locatie te zoeken.” Na de verbouwing keren de postzegelverzamelaars graag weer terug in het Trefpunt.

Lid worden van de Vereniging van Postzegelverzamelaars Barendrecht kost 12,50 euro per jaar.
www.pzvb.nl 


Vrijwilligersmarkt goed bezocht

BARENDRECHT – Zaterdagmiddag was er veel belangstelling voor de organisaties die in de hal van het gemeentehuis een vrijwilligersmarkt hielden.

Onder de naam Barendrecht Doet werd hier door twintig organisaties informatie gegeven over het vrijwilligerswerk wat bij hen gedaan kan worden. Bezoekers die met twee personen kwamen, kregen als beloning een receptenboekje.

Zaterdagmiddag was er veel belangstelling voor de vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis.