Logisch afvalbeleid

"Enige tijd geleden was ik op een zaterdagochtend op het drukbezochte Barendrechtse Afvalaanbiedstation. Het was er een komen en gaan van bezoekers die allemaal wat kwijt wilden.
Ik gaf mijn ogen goed de kost en sloeg stijl achterover van enerzijds de enorme hoeveelheid spullen die wordt weggegooid en anderzijds het feit dat veel spullen die worden weggegooid helemaal niet stuk zijn!
Als we het dan hebben over logisch afvalbeleid rijst bij mij de vraag hoe we daar individueel dan wel mee omgaan. Hoe logisch is het om spullen te vervangen die gewoon functioneren en ze dan op de afvalberg te gooien? Logisch afvalbeleid is ook: thuis niet meer afval produceren dan nodig is en spullen die niet stuk zijn horen niet bij het afval. Als ze dan al zo nodig vervangen moeten worden, breng ze dan bij een kringloopwinkel of maak er iemand anders blij mee.
Minder afval begint bij jezelf: langer met je spullen doen en zeker niet vervangen wat niet stuk is. Wat wel stuk is kan soms nog worden gerepareerd en dus ook nog een tijd mee. In een aantal gevallen een mooie taak voor de vrijwilligers bij het Repair Café."
Willem de Graaf
vrijwilliger bij Repair Café Barendrecht


Foutparkeren ijsbar

"Na het succesvol uitdelen van ijsjes om onze kiezers te bedanken, werden we er door een oplettende Schakel-lezer op geattendeerd, dat de EVB-ijsbar in Barendrecht-centrum fout geparkeerd stond. Deze bevond zich midden op een geleidelijn voor blinden en slechtzienden.
We zijn het helemaal eens met deze schrijfster en kunnen haar verzekeren dat het niet weer zal gebeuren.
Echt voor Barendrecht heeft er niet voor niets voor gezorgd dat de werkgroep Toegankelijkheid werd opgericht als onderdeel van de WMO adviesraad Barendrecht.
Maar we weten zeker dat we de mensen met deze beperking gezien zouden hebben en hen dan ook een heerlijk ijsje zouden hebben gegeven
Excuses!"
Els Schaap-Holsheimer,
gemeenteraadslid EVB


Grondruil bij treinstation

"De gemeente wil grond kopen van ProRail om meer woningen te bouwen. De burgemeester heeft een leidende rol in de onderhandelingen met ProRail en hij laat weten dat er een "breder maatschappelijk belang vóór moet gaan, namelijk ruimte maken voor huizenbouw”.
Al langer bestaat het plan om ongeveer 3500 huizen te bouwen achter het station. Voor een gemeente als Barendrecht is dat een forse uitbreiding en een ingrijpende verandering. We zijn nauwelijks bekomen van het bijbouwen van bijna 10-duizend woningen in Carnisselande. Het karakter van het eiland is veranderd en Barendrecht heeft aan zijn morele verplichting om te helpen bij de woningnood ruimschoots voldaan.
De vraag is of de "tijdelijke” CDA-burgemeester, de heer Veldhuijzen de meest aangewezen bestuurder is om deze grond-ruil te regelen, gezien de verkiezingsuitslag waarbij het CDA nu ook een splinterpartij is geworden.
Misschien voelt het bij CDA-kiezers toch niet zo goed als je grote leider ons belastinggeld graag aan Italië weggeeft?
Er is veel behoefte aan meer woningen maar het zou beter zijn om dat te verdelen over alle gemeenten. Het grote woningprobleem is vooral ontstaan doordat hier ongeveer 250-duizend Polen werken die niet om 5 uur met de trein naar huis gaan, maar hier een woning hebben gevonden. En dat was en is een CDA-idee om de grenzen open te zetten en nu nog veel meer buitenlanders toe te laten. Dus als u zich afvraagt waarom uw kinderen zo moeilijk aan woonruimte kunnen komen en waarom de huren zo hoog zijn geworden, belt u even met het CDA, die leggen het uit."

Dries van Nielen,
Hart van Barendrecht