Afbeelding
Foto:

Dansende ‘personality’

Vijf. Zes. Zeven. Acht. De bas dreunt door het danszaaltje. Aan de zijkanten van de zaal staan waterflesjes te wachten. De deur staat op een kier, af en toe hoor ik een vlaag yoga-muziek van de groep hiernaast. Hier klinkt alleen rapmuziek. Zware mannenstemmen deinzen mee op de bas en vullen de ruimte.

Twee keer. In totaal ben ik twee keer aanwezig geweest bij de danslessen. Daarna ben ik vertrokken. Voor mijn vertrek kunnen vele redenen zijn geweest. De meest voor de hand liggende: het dansen beviel me niet, is echter niet de juiste reden. Had ik last van gezondheidsklachten? Nee. Of was er sprake van te weinig tijd? Nee, ook dit was niet het geval. Voor mijn vertrek was een andere reden.

Het waren de laatste tien minuten van les twee. We waren zojuist met een nieuwe choreografie begonnen. In mijn hoofd duizelde het van alle pasjes. Toch had ik aardig goed mee kunnen komen met de groep. Moe maar voldaan pakte ik mijn waterflesje en maakte aanstalten om te vertrekken. De muziek viel stil, de bas stopte met dreunen en de zware stemmen verdwenen. De dansleraar – een jonge vent van eind twintig, gekenmerkt door zijn dreadlocks, paarse joggingspak en gele sneakers – had een mededeling. Aankomende lessen zou er geen ruimte zijn voor ‘normale’ sportkleding. Nee, iedereen werd daarentegen verwacht in kleding te komen die zijn ‘personality’ vertegenwoordigde.
Veel vragen. Heel veel vragen: Wat is mijn ‘personality’? Hoe uit ik deze ‘personality’ in mijn kleding? Wat is er mis met de normale sportkleding? Maar vooral: Wat heeft deze ‘personality’ met het dansen te maken? De twee keer dat ik heb gedanst voelde ik geen behoefte om mijn ‘personality’ te uiten. Niet in de manier waarop ik danste en al helemaal niet in mijn kleding. Ik voelde ook geen diep verlangen om in de toekomst mijn ‘personality’ op deze manier aan de wereld te tonen.

Ik heb dan ook nooit gedanst in kleding die mijn ‘personality’ vertegenwoordigde. Les twee was het einde van mijn danscarrière. Sommige zaken moeten gescheiden blijven.


Wilma Kouters en Anita van Ewijk in Podium Vis

BARENDRECHT - Iedere dinsdag tussen 20 en 22 uur biedt presentator Jos Vis op Exxact Barendrecht een podium aan interessante gasten.
Op dinsdag 7 juni tussen 20 en 21 uur: Anita van Ewijk-Heijboer, recent gekozen tot voorzitter van Echt voor Barendrecht (EVB). Ze is ook een liefhebber van goede muziek. Daarom heet Jos haar gevraagd om haar favoriete muzikale top 5 samen te stellen.
Tussen 21 en 22 uur is Wilma Kouters te gast. Ze is advocaat in Barendrecht. Ook houdt ze zich bezig met het coachen van mensen in andere gevallen dan echtscheiding.