Op deze open plek zou Hof van Barendrecht moeten komen.
Op deze open plek zou Hof van Barendrecht moeten komen. Foto:

Bouwplan Hof van Barendrecht onzeker

BARENDRECHT – De bouw van het Hof van Barendrecht kan voorlopig nog niet beginnen. Tijdens een vergadering van de raadscommissie Ruimte bleek dinsdag 24 mei dat er nog veel onzekerheden en bezwaren zijn.

Hof van Barendrecht is een bouwplan voor het terrein van een voormalig hoveniersbedrijf tussen de Henry Dunantlaan (rondweg) en de Van der Meulenstraat in de wijk Dorpzicht. Vorig jaar is er een bouwplan voor gemaakt met 64 appartementen en een half verdiepte parkeervoorziening. Daarin zouden 20 appartementen voor starters komen en 40 (senioren)appartementen.
Naar aanleiding van de reacties die dit opriep, zijn er inmiddels nieuwe varianten van het plan. Ontwikkelaar Hans Bahlman en architect René de Roon presenteerden ze aan de commissie.
Er is een versie van het plan met een geheel verdiepte parkeerkelder, zodat de bebouwing anderhalve meter lager wordt.
Als reactie op bezwaren van omwonenden is er een versie met alleen 18 grondgebonden woningen.
Om tegemoet te komen aan de wens voor meer woningen zijn er ook twee varianten met BeBoWoningen (beneden en boven). De ene voorziet in 39 woningen, de andere in 44.

Namens omwonenden voerde G. Herrewijnen het woord. Zij noemde de plannen ‘te massaal, te hoog en te dicht op de bestaande bebouwing.’ Alleen de variant met grondgebonden woningen is voor de omwonenden bespreekbaar. “Meer kan onze wijk niet aan.”
Mevrouw Herrewijnen wees op de nabijheid van de rondweg, de A15 en de buisleidingenstraat. De woning van garagehouder Theo Vogelaar kon destijds alleen gebouwd worden met een ontheffing. De A15 is sindsdien verbreed. Zij vraagt zich af of Hof van Barendrecht wel gebouwd mag worden.
De bewoners hebben twee alternatieven voor de locatie. De plaatsing van tiny houses of een gezondheidscentrum. “Wij zijn anti-Hof van Barendrecht, maar we zijn ook echt voor Dorpzicht”, aldus Herrewijnen.
Namens de gemeente heeft Jurriën van den Berg naar de plannen gekeken. In alle gevallen wordt de parkeernorm niet gehaald en voor de meeste varianten is geen draagvlak in de buurt.
De raadscommissie hoefde nog geen keuze te maken. Verschillende commissieleden willen meer informatie over de normen voor geluid en fijnstof op deze plek. Wethouder Lennart van der Linden vindt dat de gemeenteraad eerst moet beslissen of er op deze plek gebouwd mag worden. Daarna is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.
Voorlopig valt er nog geen beslissing. Ontwikkelaar Hans Bahlman heeft vertrouwen dat het goed komt. In Sliedrecht zijn immers huizen gebouwd die nog dichter op de A15 staan.