Geen probleem met nevenfuncties wethouders

BARENDRECHT – Gemeenteraadslid Cees Schaap (VVD) heeft vragen gesteld over de nevenfunctie van de wethouders Van der Linden en Vermaat (beiden EVB).

Burgemeester Govert Veldhuijzen heeft de vragen beantwoord. Volgens hem mag een wethouder een betaalde nevenfunctie uitoefenen. De wet voorziet daarom in een regeling om de inkomsten te verrekenen met de gemeente. “Onze collegeleden zetten zich met volle inzet en toewijding in voor de belangen van Barendrecht”, is de conclusie van de burgemeester.

Van der Linden
Schaap (zelf oud-wethouder) wil onder meer weten hoe Lennart van der Linden zijn full time functie als wethouder kan combineren met het lidmaatschap van de Eerste Kamer. De senaat vergadert één keer per week.
“Het lidmaatschap van de Eerste Kamer kent een beperkt tijdsbeslag. Barendrecht krijgt daarbij vanzelfsprekend prioriteit”, antwoordt de burgemeester. Hij ziet ook voordelen in het lidmaatschap van de Eerste Kamer, omdat daar onderwerpen worden behandeld die ook voor de gemeente van belang zijn.
Vermaat
Wethouder Dirk Vermaat (EVB) is nog actief als advocaat, constateert Schaap. Hij heeft recent nog zijn zoon verdedigd. Vermaat trad ook op als advocaat voor Ad Los, de eigenaar van het museum aan de Rijksstraatweg in Rijsoord. Los heeft een conflict met de gemeente Ridderkerk. Schaap wil weten of Vermaat nog steeds optreedt als advocaat van Los. En als dat zo is, hoe zich dat verhoudt tot het lidmaatschap van Vermaat van het algemeen bestuur van de BAR-organisatie.
"De heer Vermaat is voornemens een bescheiden aantal zaken te blijven doen om zijn inschrijving als advocaat te behouden”, antwoordt de burgemeester. Vermaat licht desgevraagd toe dat hij ook tijdens zijn vorige periodes als wethouder actief is gebleven als advocaat.
Vermaat is nog steeds de advocaat van Ad Los. Hij mag deze zaak blijven doen, omdat deze al loopt. Als belangenverstrengeling dreigt moet Vermaat een zaak voorleggen aan de deken van de advocaten en het college van Barendrecht.

Uiterlijk op 3 juni publiceert het college een overzicht van alle nevenfuncties van de vier wethouders.