Gemeente maakt emailadressen openbaar

BARENDRECHT – Honderden e-mailadressen van Barendrechters zijn door een email van de gemeente openbaar gemaakt.

Het secretariaat van het college heeft op maandag 23 mei per email een uitnodiging verstuurd voor een kennismakingsbijeenkomst met het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Deze vindt op donderdag 9 juni van 20 tot 23 uur plaats in het gemeentehuis.
Bij de uitnodigingsmail zijn alle adressen van bestuursleden en instellingen voor iedereen zichtbaar weergegeven. Ze zijn als c.c. bij de mail gevoegd. Normaal gebeurt dat als b.c.c., waarbij de mailadressen niet meer zichtbaar zijn.

Gemeenteraadslid Cees Schaap (VVD) constateert dat de adressen leesbaar waren ‘voor ieder van de 390 ontvangers en uiteraard ook voor eenieder die daarna eventueel het bericht nog onder ogen krijgt.’ Hij heeft vragen gesteld aan het college.

Schaap vraagt onder meer of het college het eens is met de stelling dat met deze e-mail in strijd is met de privacywet AVG. “Is het College voornemens om dit datalek te melden bij de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens?”, vraagt Schaap.


Huisvesting statushouders vertraagd

BARENDRECHT – De huisvesting van statushouders heeft vorig jaar een achterstand opgelopen Patrimonium moest voorrang geven aan bewoners van de Zeeheldenbuurt, wiens huis gesloopt zou worden.
Op 1 januari 2022 was er een achterstand van 49 personen. Daar kwam een nieuwe taakstelling van 28 personen bij voor de eerste helft van dit jaar. In de tweede helft van dit jaar moeten nog 38 personen worden gehuisvest.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat in overleg met de corporaties de huisvesting in de sociale sector weer op gang is gekomen.