Met de kano door de Zuidpolder. Een idee voor de zomer.
Met de kano door de Zuidpolder. Een idee voor de zomer. Foto:

Activiteiten in de Zomervakantie

BARENDRECHT- Met de zomervakantie in zicht zijn verschillende sociale en culturele organisaties weer druk met het ontwikkelen van een mooi zomervakantieprogramma met activiteiten voor kinderen en jongeren in Barendrecht.

Het zomervakantieprogramma is twee jaar geleden gestart omdat veel mensen niet op vakantie gingen wegens reisbeperkingen. Sindsdien worden jaarlijks de koppen bij elkaar gestoken om een creatief, sportief en recreatief programma in elkaar te zetten. De organisaties die dit jaar deelnemen zijn: Stichting Kruispunt Live, Theater Het Kruispunt, Bibliotheek AanZet (Het Kruispunt & ’t Plein), Padel Barendrecht, CultuurLocaal, Radio Exxact, Theater Hofplein en het Jeugd- en Jongerenwerk van KijkopWelzijn.

Denk aan activiteiten als Freerunning, Waterfestijn, Zomerbieblabs, Theaterlessen, Kids Padel en workshops als Podcast maken en Slijm maken. Alle activiteiten worden verzameld op de website van het Jongerenwerk, www.jongerenwerkbarendrecht.nl.

Vanaf 9 juni zijn de activiteiten zichtbaar op de site en kan er worden ingeschreven.


Pad vernoemd naar Suze Groeneweg

Door Arco van der Lee

BARENDRECHT – In de wijk Vrouwenpolder krijgt een fietspad de naam van Suze Groeneweg (1875 – 1940). Maar waarom eigenlijk? In een brief van het college staat een opmerkelijke motivatie.

Dat Suze Groeneweg een straatnaam verdient, daar is iedereen het over eens. Ze was het eerste vrouwelijke lid van de Tweede Kamer en woonde de laatste jaren van haar leven in Barendrecht. In de gemeenteraad is een motie aangenomen om een straat naar haar te vernoemen.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Govert Veldhuijzen dat de keuze is gevallen op een fietspad door de wijk Vrouwenpolder, dat aansluit op het Provinciaal Fietspad (de voormalige trambaan).
“Mevrouw Suze Groeneweg heeft de laatste zes jaren van haar leven in Barendrecht gewoond, nabij de Middeldijk, ter hoogte van de wijk Vrouwenpolder”, schrijft de burgemeester. En hij geeft nog een bijzonderheid. “Suze Groeneweg zal zowel in haar actieve jaren, als in de tijd dat zij in Barendrecht woonde, vele malen met de (stoom)tram over dit historische tracé door/naar Barendrecht zijn gekomen.”

De werkelijkheid is anders. Suze Groeneweg zat tot 1937 in het parlement voor de SDAP. Ze woonde jarenlang in Rotterdam, maar verhuisde in 1933 naar Barendrecht. Ze woonde in huis De Rozenhof aan de Wilhelminastraat 2. Het huis bestaat nog. Het ligt vlakbij het station. Voor bezoeken aan Rotterdam zal ze dus eerder voor de trein hebben gekozen, dan voor de stoomtram die aan de andere kant van het dorp reed.

Bij de Historische Vereniging Barendrecht is met verbazing gereageerd op het verhaal dat Suze Groeneweg aan de Middeldijk gewoond zou hebben.

Raadslid Cees Schaap (VVD) heeft dinsdag de brief aan de orde gesteld in de gemeenteraad. Burgemeester Veldhuijzen heeft beloofd de zaak uit te zoeken.

De woning van Suze Groeneweg in de Oranjewijk.